Tuning
35

Wheelsandmore podigao Mercedes AMG GT S na viši nivo

Klix.ba
Pristupajući poslu oko Mercedesovog coupea AMG GT S, kojim je prilično uspješno zamijenjen AMG SLS, u njemačkoj tuning kompaniji Wheelsandmore odlučili su se za varijantu "više snage na većim točkovima“, bez trkaćih aerodinamičkih komponenti i narušavanja vizuelnog izgleda veoma atraktivne karoserije.

Nakon obavljene prerade, koja je uključila novi izduvni sistem, drugačiji katalizator i adekvatno rekalibriranje centralne upravljačke jedinice, snaga AMG-ovog 4-litarskog V8 biturbo motora podignuta je na 590 KS i 720 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dodatnih 130 KS u odnosu na standardni AMG GT, odnosno 80 KS više od snažnije opcije AMG GT S.

Automobil je tako veoma približen potencijalu najsnažnijeg Mercedesovog AMG-a GT Black čiji motor isporučuje 600 KS. Wheelsandmore nije objavio performanse svoje kreacije na temu AMG GT S, ali se opravdano pretpostavlja da će biti bolje od performansi koje nudi tvornički Mercedes AMG GT S (3,8 sekundi od 0 do 100 km/h i 310 km/h maksimalne brzine).

"Tačku na i“ stavljaju nove 21-inčne dvobojne felge iza kojih se krije set snažnih kočnica i višestruko podesiv ovjes uz koji se visina karoserije može sniziti 30 milimetara, a sve zajedno trebalo bi biti dovoljno za adekvatnu kontrolu viška konjskih snaga koje se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila (AMG Speedshift) distribuiraju na zadnju osovinu. Cijena kompletne dorade iznosi oko 28.000 eura.