Tuning
28

VW i ABT spremili još snažniji Golf R za švicarsko tržište

Klix.ba
Volkswagenovi i ABT-ovi tuneri su udružili snage i pripremili još snažniji Golf R, koji je namijenjen tržištu u Švicarskoj.

Tuneri su se pobrinuli da specijalna i ograničena verzija Golfa R pod nazivom R360S bude ponovo na vrhu kada je riječ o snazi. Bit će proizvedeno 165 hatcback modela, kao i 55 praktičnijih Variant modela.

Pokretat će ih poboljšani 2,0-litarski motor s turbopunjačem čija je snaga sa 300 KS i 380 Nm obrtnog momenta povećana na 360 KS i 460 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući povećanju snage, Golf R360S od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi, što znači da je za 0,2 sekunde brži od standardnog Golfa R opremljenog DSG mjenjačem. Standardni model može dostići elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h, dok specijalna verzija dostže respektabilnih 265 km/h.

Kupci mogu naručiti automobil sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim dual-clutch mjenjačem. Snaga se prenosi na obje osovine, a svi automobili dolaze sa DCC sistemom (Dynamic Chassis Control), kao i sa sjajnim crnim naplacima od legura, satelitskom navigacijom, kamerom za pogled unazad, kao i specijalnim naljepnicama.

Prodaja počinje ovog mjeseca u Švicarskoj po cijeni od 50.600 eura.