Tuning
0

VW Golf V by Abt Tuning

Klix.ba
Novi, opasni, izgled Golfa V
Novi, opasni, izgled Golfa V
Njemački tuner Abt Sportsline je već razvio specijalni tuning program za najnoviju generaciju Golfa tako da sada 2.0 litreni TDI isporučuje još više snage.

Ovaj specijalno tunirani model nosi ime Abt Golf VS4 a promjene su najviše obuhvatile pogonsku jedinicu i aerodinamičke komponente.

Ovaj relativno novi četverocilindarski turbodizel od dva litra radne zapremine sada isporučuje punih 170 KS umjesto prijašnjih serijskih 140 KS.

Ovo povećanje snage je postignuto detaljnim proračunima i prilagođavanjima te iako se taj proces jednostavno naziva chip tuning on ni u najmanju ruku nije jednostavan. Zahvaljujući rekalibriranoj elektronici Golf VS4 je profitirao na polju snage a u istoj mjeri i u povećavanju obrtnog momenta i sportskih reakcija i karakteristika samog motora.

I silueta novog Golfa sada izgleda mnogo opasnije i nabildanije. Najupečatljivija je nova Abt-ova prednja maska i prednji spojler na koje se izvrsno nadopunjuju proširenja na pragovima i zadnjem odbojniku. Za potpun izgled ultimativnog sportskog automobila zadužen je poveći krovni spojler i čak četiri ispušna topa promjera 76 milimetara.

Abt Sportsline se ne brine samo za sportske performanse i izgled nego i za aktivnu sigurnost a to su dokazali i ugradnjom po visini prilagodivog ovjesa koji Golfu obezbeđuje sportsko držanje ceste u svakoj mogućoj situaciji.

Tunirani automobil ne bi bio to što jeste da nema adekvatnih felgi a toga su bili svjesni i u Abt-u pa su zato montirali svoje Abt SP1 sportske felge u dimenziji od 8.5 x 19 inča koje kako kažu obezbjeđuju optimalan kontakt sa podlogom. Ove izuzetno atraktivne petokrake felge su obuvene u veoma kvalitetne Continetal ContiSportContact gume u dimenzijama od čak 235/35 R19.

Ali ni tu nije bio kraj jer se Abt pobrinuo i za kočenje tako što su ugradili sportski kočioni sitem iz svojih pogona i koji pored svega nabrojanog Golfu VS4 daje reference kompletno i detaljno tuniranog automobila izvrsnih kvaliteta i performansi.