Tuning
0

FOTO / VW "Buba" Black Turbo u samo 600 primjeraka

FENA
VW Beetle Black Turbo
Volkswagen USA je početak prodaje nove generacije VW Beetle, inače izuzetno popularnog retro modela na tržištu, obilježio strogo ograničenom posebnom serijom VW Beetle Black Turbo koju je već moguće naručiti u američkim automobilskim salonima.

Prodaja ove limitirane serije retro Bube počinje u SAD-u, a isti model će biti ponuđen još i kupcima u Njemačkoj.

Potencijalni američki kupci retro bube nazvane Black Turbo pri rezervaciji ove specijalne verzije moraju platiti polog u iznosu od 495 dolara, odnosno preračunato oko 351 eura. Plaćeni iznos za rezervaciju bit će naravno uračunat pri plaćanju pune cijene vozila. Crnu retro bubu, koja je obojena u potpunosti u crnu boju, pokreće moderan motor 2.0 TSI.

Radi se o dobro znanom dvolitrenom četverocilindričnom motoru s turbo punjačem koji razvija najveću snagu 200 KS i najveći okretni moment 280 Nm. Sportska nabrijana verzija uz DSG mjenjač sa dva kvačila razvija najveću brzinu 225 km/h, a Volkswagen svakog kupca ove specijalne verzije Beetle Black Turbo posebno podsjeća na restriktivna ograničenja brzine u SAD-u i ogromne novčane kazne za prekoračenje ograničenja brzine.

Limitirana serija VW Beetle Black Turbo u serijskom paketu opreme ima Bluetooth, iPod priključak, sportska sjedišta, aluminijske pedale, u tri boje izvedeno unutrašnje osvjetljenje i muzički sistem sa osam zvučnika. Kao posebna izvedba tu je dodatni pretinac za rukavice, koji je kao takav postojao i u izvornoj Bubi, a u Volkswagenu su mu dali ime 'kaeferfach’. Ovu posebnu verziju izvana je lako prepoznati po većim kočnicama s crvenim kočionim čeljustima, tu su 18 colski aluminijski naplaci i stražnji spojler. Osim toga, crna turbo Buba, opremljena je sportskim ovjesom.

Volkswagen će proizvesti samo 600 primjeraka VW Beetle Black Turbo. Pritom ovaj specijalni model košta od 24 950 dolara, odnosno od 17.000 eura. Volkswagen je najavio da će i kupci u Njemačkoj moći rezervirati svoj primjerak VW Beetle Black Turbo od oktobra ili novembra 2011. kada će početi prodaja nove generacije VW Beetle u Njemačkoj. Koja će biti tačno cijena ove limitirane verzije u Njemačkoj još nije poznato.