Još snage iz slavnog R32
0

U inat novim turbo kompaktima

Sarajevo-x.com
Kompanija Senner Tuning predstavila je svoj projekat u okviru kojeg je detaljno preradila R32 verziju pete generacije Volkswagen Golfa. U vrijeme kada se i većina tunera okreće isključivo turbomotorima pravo je osvježenje vidjeti jedan od klasika protekle hot hatch decenije.

Ovaj tuning projekat je kao i većina drugih započet prvenstveno sa namjerom da se izvornom Golfu R32 obezbjedi više snage, pogotovo u vrijeme kada čak i "obični" GTI zahvaljujući snažnom turbobenzinskom motoru ozbiljno ugrožava nekada najsnažniju verziju njemačkog kompakta. Tako je obezbjeđeno dodatnih 24 KS, što je ukupnu ergelu konjskih snaga povećalo na, za ovakav atmosferski motor, zavidnih 274 KS. Ujedno i obrtni moment je povećan na čak 339 Nm, a sva ova povećanja omogućena su ugradnjom kapacitetnijeg i protočnijeg BMC karbonskog kućišta zračnog filtera, kao i potpuno novim izduvnim sistemom od nehrđajućeg čelika ali i neizbježnim reprogramiranjem upravljačke elektronike motora.

Da bi prerada bila potpuna u Senneru su se pozabavili i ovjesom, pa je tako pomalo zaboravljeni Golf V R32 dobio vrhunski Bilstein B16 PSS10 ovjes koji omogućava podešavanje kompresovanja i tvrdoće amortizera. Ovaj ovjes u kombinaciji sa trodijelnim aluminijumskim felgama obuvenim u Dunlop SportMaxx gume pretvorio je R32 iz mekanog i brzog kompakta u tvrdokornu i vrhunsku mašinu za cestovnu zabavu.

Da bi se ovaj R32 ipak isticao od ostalih Senner Tuning je ponudio i dodatke za karoseriju, gdje se posebno ističu dijelovi izrađeni od karbonskih vlakana, kao što su umetak za masku, krovni spojler ali i zadnji difuzor zraka kao i kućišta bočnih ogledala. Zanimljiv i prilično diskretan detalj su i LED dnevna svjetla koja su u Senneru sakrili u otvore za zrak u prednjem odbojniku.