Tuning
3

Tunirani VW Polo R WRC Street je snažniji od Golfa R400

Klix.ba
Volkswagen Polo R WRC je bio na tretmanu kod tunera Wimmer Rennsporttechnik, nakon čega je postao snažniji od modela Golf R400.

Najbrži i najsnažniji Polo legalan za cestovnu vožnju pojavio se krajem 2012. godine sa 2,0-litarkim četverocilindričnim motorom s turbopunjačem posuđenim iz Golfa GTI. Taj motor isporučuje 220 KS, tako da je Polo R WRC Street postao jedan opasan supermini, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,4 sekunde prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 243 km/h.

Tuner Wimmer je želio dokazati da uprkos sjajnim performansama ovaj automobil ima još potencijala, pa su iz motora izvukli fantastičnih 420 KS. To znači da je Polo R WRC Street snažniji od koncepta Golf R400.

Njemački tuner je poboljšao turbopunjač, modificirao pumpu visokog pritiska te postavio sportski izduvni sistem od nehrđajućeg čelika. Poboljšano je i hlađenje, a ECU jedinica je remapirana. Zahvaljujući optimizaciji, 2,0-litarski motor isporučuje 420 KS pri 480 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina je povećana na 280 km/h. Uz doplatu je moguće dobiti set 17-inčnih OZ naplataka, KW ovjes i K&N filter zraka. Snaga motora se prenosi na prednje točkove.

Ova poboljšanja koštaju 10.200 eura.