Tuning
0

Svoju kreaciju na temu BMW-a M2 sada nudi i Hamann

Piše: E. T.
Iz jedne od najpoznatijih tuning kompanija u kojoj se već nekoliko decenija veoma uspješno bave poboljšanjima na BMW automobilima stiže dorađeni M2 koji uz adekvatnu zvučnu kulisu vozaču nudi 420 KS.

U poznatoj njemačkoj tuning kompaniji Hamann mnogo puta su dokazali da zaista znaju oko bavarskih automobila, a posljednja u dugom nizu odličnih kreacija zasnovana je na BMW-ovom modelu M2. Modelu za koji, ruku na srce, mislimo da je dovoljno potentan i kada napusti odaje tvorničkog M odjela.

Kako god, pod nadzorom vlasnika kompanije i istinskog perfekcioniste Richarda Hamanna, trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor koji pokreće M2 sada raspolaže sa 420 KS i 530 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 50 KS i 70 Nm više od potencijala serijskog motora, a ostvareno je prvenstveno reprogramiranjem centralne upravljačke jedinice.

Bez obzira da li se prijenos snage vrši preko ručnog ili automatskog mjenjača, Hamannov M2 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,2 sekunde, a izvanredna zvučna kulisa osigurana je ugradnjom novog izduvnog sistema čiji se četverostruki završeci mogu dobiti u tri različite izvedbe.

U Hamannu nisu željeli da pretjeruju sa suviše agresivnim aerodinamičkim karoserijskim komponentama, pa je M2 dobio dodatni decentan prednji usmjerivač zraka, nove obloge pragova i neznatno redizajniran zadnji odbojnik. Tu je i diskretan novi spojler na poklopcu prtljažnika, sve zajedno u boji karoserije.

"Tačku na i" stavljaju nove felge (pomalo čudne boje) na kojima su gume Michelin Pilot Sport 4. I dok BMW na stazi Nürburgring Nordschleife već testira snažniji M2 s kojim bi naredne godine trebala stići i oznaka GTS ili CSL, Hamann je definitivno jedna od najboljih adresa za sve koji su nestrpljivi, a usput i misle da standardni M2 nije dovoljno snažan automobil.

Vezani članci