Tuning
3

Schnitzerov ACZ4 5.0d trenutno samo za pokazivanje

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija AC Schnitzer, čije se vrhunske kreacije dugi niz godina vežu uz BMW automobile, predstavila je temeljito dorađen BMW Z4 koji se za sada neće prodavati, jer ostaje u segmentu Schnitzerovih konceptnih automobila.

U AC Schnitzeru su za svojevrsnu "demonstraciju sile“ kao osnovicu koristili BMW-ov roadster Z4 sDrive 23i iz kojeg je metodom "know how“ stvoren ACZ4 5.0d čiji trolitarski 6-cilindarski dizelski motor uz pomoć tri turbo-punjača razvija 430 KS i nudi 840 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Sve zajedno dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu oko 300 km/h. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko automatskog mjenjača sa 8 stepeni prenosa, a uz vrhunske performanse motora stiže podesivi ovjes, kapacitetnije kočnice i ograničena blokada diferencijala, koja je za ovu priliku "posuđena“ iz BMW-a M3 (E92).

Jedan jedini napravljeni primjerak osjetno je lakši od serijskog Z4, jer su u ovom slučaju karbonska vlakna iskorištena prilikom pravljenja prednjeg spojlera, prednjih blatobrana, poklopca motora, krova, poklopca prtljažnika i obloga pragova. Uštedi na težini pomogle su i 19-inčne ultralagane felge, olakšan izduvni sistem, kao i dva karbonska trkaća sjedišta.

Iako ACZ4 5.0d nije predviđen za prodaju, u Schnitzeru kažu da bi sa ovakvom konfiguracijom koštao 113.965 eura.