Najbrži dizelaš na svijetu
0

Schnitzer probija granice

Sarajevo-x.com
Ugledna tunerska kuća AC Schnitzer, koja je specijalizovana za preradu BMW-ovih automobila, predstavila je BMW 335d Coupe, koji je svoje prave sposobnosti upravo pokazao na legendarnoj stazi Nado u Italiji.
Iako su u AC Schnitzeru testne vožnje na velikoj kružnoj stazi Nardo, koja je svojim oblikom idealna za obaranja brzinskih rekorda, obavili ranije ove godine tek sada su izašli u javnost sa hvale vrijednim rezultatima. Naime, u nekoliko pokušaja kako to propisi i nalažu ekipa je sa ACS3 3.5d Coupé, kako u Schnitzeru zovu svoj BMW 335d Coupe, dovezla do maksimalnih 288,7 kilometara na sat. Sa ovim rezultatom su bez problema oborili brzinski rekord za cestovne dizel automobile, tačnije nadmašili su rekord postavljen 2006. godine za nemalih 8,7 kilometara na sat.
U AC Schnitzeru i dalje uspješno kriju zvanične podatke o preradama i snazi automobila koji je postigao ovaj rezultat, ali poznato je da ističu svoj tuning program pomoću kojeg snagu BMW-a 335d podižu na impresivnih 310 KS.

Zanimljivo je i to da obaranje rekorda nije nikakva nepoznanica Schnitzeru, pa im je ovaj rekord već treći u nizu. Prvi put rekord su oborili 2006. godine u konkurenciji najbržeg cestovnog i legalnog BMW-a, gdje je ubjedljivo pobjedio njihov model nazvan Tension, koji je u osnovi Serija 6 dorađena tako da dostigne 331.78 km/h.

Drugi uspjeh ove tunerske kuće bio je model GP3.10, ili tačnije Serija 3 Coupe sa motorom kojeg pokreće ukapljeni naftni plin, koji je sa maksimalnih 318,1 kilometara na sat brzine postavio prag za automobile koji kao gorivo koriste plin.

Naravno, ekipa u Schnitzeru nije se zadovoljila samo najbržim dizelašem, pa su u Nardo povezli i model ACS4 3.5 turbo koji je zasnovan na BMW-ovom Z4 sdrive 35i. Sa njim su vozili maksimalnih 303, 1 km/h, što nije svjetski rekord ali je svakako jedan od najboljih rezultata u ekskluzivnom svijetu roadstera.

BMW
Vezani članci