Iz trkaćeg u "ulično" odijelo
0

FOTO / Romeo Ferraris pripremio Abarth 500 sa 300 KS

Sarajevo-x.com
Talijanska kompanija za pripremu takmičarskih i tuning automobila Romeo Ferraris napravila je cestovnu verziju svog brutalno snažnog i brzog takmičarskog automobila Abarth 500 Cinquone Modigliani.

Cestovna verzija pod imenom Cinquone Stradale predstavljena je nedavno na stazi Vallelunga, a u velikoj mjeri je zadržala izgled i performanse takmičarskog modela. To znači da je serijski Abarth, tačnije Fiat 500 dobio agresivni poklopac motora sa velikim dvostrukim otvorima za zrak, kao i prednji branik s velikim središnjim otvorom za zrak, te integrisane široke blatobrane i dodatke na pragovima.

Jasno, bio je neophodan i znatno širi zadnji branik sa ispušnim cijevima i difuzorom zraka smještenim u centar. Motor je samo u osnovi ostao isti, pa je poznati Fiatov 1,4-litarski turbobenzinac dobio novi ispušni sistem, reprogramirani ECU i veći turbopunjač, zahvaljujući čemu Cinquone Stradale raspolaže sa punih 300 KS, što je samo 60 KS manje od takmičarske verzije.

U unutrašnjosti, zadnja sjedišta su uklonjena i zamijenjena zaštitnim kavezom, dok je armaturna ploča obložena alcantarom i elementima od karbonskih vlakana. I OMP-ova sjedišta su u osnovi izrađena od karbonskih vlakana, ali su presvučena ugodnom kombinacijom glatke kože i alcanatre, te su opremljena sigurnosnim pojasevima sa vezanjem u četiri tačke.

Cinquone Stradale ima ukupnu masu neznatno veću od 1.000 kg, te je samo stotinjak kilograma teži od takmičarskog modela i ističe se vrlo povoljnim odnosom težine i snage.

Vezani članci