Novosti iz AMG kuhinje
0

Predstavljena najbrža E klasa

Piše: Elvir Zubović
Mercedesova proslavljena „kućna“ tuniong sekcija, AMG, očekivano je predstavila najsnažniju i najbržu verziju nedavno predstavljene nove generacije E-Klase. Odličan izgled, pregršt snage i obrtnog momenta, kao i zagarantovana ekskluzivnost, obećavaju da će i ovo izdanje biti ultimativni predmet divljenja ljubitelja stuttgartske zvijezde.

Uz prvu seriju zvaničnih fotografija Mercedes-Benz je konačno prekinuo špekulacije o AMG verziji nove E-Klase i njenim performansama. Ukratko, ono što sve zanima je to da novi E63 AMG dolazi u pratnji 518 KS i čak 630 Nm obrtnog momenta, a s obzirom na povećanje težine i gabarita iz AMG-a su odmah istakli da će performanse biti vrlo slične odlazećem E63 modelu, koji je imao 507 KS.

U svakom slučaju sumnjamo da će iko biti dovoljno bezobrazan da se požali na luksuznu limuzinu koja je u stanju od 0 do 100 km/h ubrzati za samo 4,5 sekundi, i uz elektronsku blokadu sa lakoćom doseći maksimalnih 250 km/h. Također, pohvalno je da su i uz povećanje snage, doduše minimalno, u AMG-u uspjeli smanjiti potrošnju goriva ovog motora, i to za 12 odsto. Glavne zasluge za ovo idu na račun naprednog Speedshift MCT sedmostepenog mjenjača, koji se dokazao i u modelu SL63 AMG.

Jasno je da ovako posebna E-Klasa mora odstupati i izgledom od običnih srodnika, pa uz agresivno dizajnirane odbojnike sa većim otvorima za zrak ali i efikasnijim usmjeravanjem zraka oko automobila, ističe se i atraktivnim 18-inčnim naplacima od lake legure, da gumama dimenzija 255/40 naprijed i 285/35 nazad. Za one kojima je obuća od 18-inča premala za ovakav automobil na raspolaganju je opcijski komplet 19-inčnih naplataka , koji u potpunosti ističu agresivnost ovog modela. Dodatni detalji kojima će se AMG verzija isticati su i LED dnevna svjetla, ali i difuzor ispod zadnjeg odobjnika, te protočan izduvni sistem za četiri atraktivne izduvne cijevi.

Očekuje se da će E63 AMG nove generacije doći na tržište u Evropi tokom septembra ove godine, a zvaničnu svjetsku premijeru trebao bi imati na predstojećem sajmu automobila u New Yorku.