Paket sa 350 KS
0

Predstavljen Sportecov Scirocco

Sarajevo-x.com
Sada kada je Volkswagenov Scirocco sve više prisutan na tržištu očito je da se sve više tuning kuća upušta u prerade ovog atraktivnog kompaktnog kupea koji se svaki put dokazuje kao odlična osnova za vrhunski tuning.

Ovaj put posla se prihvatio švicarski tuner Sportec koji nikada nije bio poznat po površnom radu, pa je tako i njihov Scirocco, nazvan SC 350, dobio kompletan program poboljšanja performansi, ali i ovjesa te vanjskog izgleda.

Naravno, bez mnogo razmišljanja kao osnova za sve verzije svojih prerada Scirocca u Sportecu su odabrali već poznati i hvaljeni dvolitarski turbo motor, koji predstavlja vrlo zahvalano rješenje. Pored toga što na prilično jednostavan i provjeren način omogućava značajna povećanja snage ovaj motor dokazao se i dovoljno pouzdanim za takve zahvate. Tako su u više "performance" paketa iz Sporteca ponudili povećanje sa serijskih 200 KS od 40 do čak 150 KS.

Ova poboljšanja treba prije svega zahvaliti novom, kapacitetnijem, turbopunjaču ali i reprogramiranoj upravljačkoj jedinici motora kao i većem hladnjaku zraka pod pritiskom koji je bio neophodan nakon povećanih mogućnosti usisa. Završni detalj je protočniji izduvni sistem koji je izrađen od nehrđajućeg čelika, a da bi se sav „višak“ snage fikasno prenio na podlogu i obezbjedio zabavniju vožnju ugrađena je i djelimična blokada diferencijala.

Također, dinamičke osobine Scirocca u velikoj mjeri je unaprijedio i Sportecov ovjes sa elektronski podesivim amortizerima i kraćim oprugama, što je uz bolji osjećaj pri većim brzinama donijelo i estetski privlačniji stav gdje je pod sada bliži asfaltu za 35 milimetara. Da bi i vizuelni utisak bio potpun u Sportecu su na svog SC 350 Scirocca montirali i 20-inčne Sportec Mono/10 širine čak 9J. Uz nekoliko detalja kao što su prepoznatljive oznake i grafike Sporteca, Švicarci su zaključili radove na VW-ovom kupeu i tako se sasvim opravdano svrstali među jedne od najboljih izbora kada su u pitanju prerade za Scirocco.