Tuning
4

Ovako u ABT-u obilježavaju 40 godina modela Polo

Piše: E. T.
U čast proslavljanja 40. rođendana Volkswagenovog popularnog modela Polo, njemačka tuning kompanija ABT pripremila je temeljito dorađen primjerak zasnovan na aktuelnoj verziji Polo GTI.

Najsnažniji VW Polo GTI pokreće 1,8-litarski turbo-benzinski četverocilindarski motor koji u serijskom izdanju razvija 192 konjske snage i raspolaže sa 320 Nm najvećeg obrtnog momenta. Inžinjeri u ABT-u odlučili su za ovu priliku pojačati motor, a rezultat njihove "magije" je 230 KS i 360 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Zvaničnih podataka o performansama za sada nema, ali nema sumnje da će "rođendanski" Polo GTI biti brži od serijskog modela koji razvija 236 km/h i od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,7 sekundi.

U ABT-u su standardne felge zamijenili 18-inčnim tamnosivim kompletom na kojem su gume dimenzije 215/35 R18, a Polo je s instaliranim novim oprugama sada bliži podlozi 25 milimetara (naprijed), odnosno 30 milimetara (nazad). Za adekvatan zvuk brine novi izduvni sistem koji završava centralno smještenim hromiranim dvostrukim završecima. Dodaci u unutrašnjosti automobila uključuju ambijentalno LED svjetlo u pragovima i nove tepihe s logom ABT-a.

Po sličnoj recepturi u ABT-u će dodatne konjske snage u rođendanskoj ediciji ponuditi i vlasnicima Pola koji pokreće skromniji 1,2-litarski TSI motor sa 110 KS i 175 Nm. Nakon dorade motor će raspolagati sa 140 KS i 220 Nm najvećeg obrtnog momenta.