Tuning
46

Ova Alfa 4C raspolaže sa 318 KS i razvija 305 km/h

Klix.ba
Tuning kompanija Pogea Racing predstavila je limitiranu seriju Alfinog modela 4C (CENTURION 1plus) koji će biti napravljen u samo deset primjeraka, a nudit će se po cijeni od 79.950 eura.

Iako su u posljednje vrijeme sve oči uprte u novu Alfa Romeo Giuliu, u tuning kompaniji Pogea Racing na poseban način su podsjetili sve ljubitelje italijanske automobilske kompanije da Alfa Romeo ima još veoma interesantnih (vozačkih) automobila, a jedan od njih bez sumnje je ultralagani sportski "open air" model 4C.

Da bi „italijanski Lotus“ bio još upečatljiviji, u Pogea Racingu su odlučili da osjetno podignu potencijal 1,75-litarskog četverocilindarskog turbo-benzinskog motora koji u standardnoj konfiguraciji razvija 240 konjskih snaga i nudi 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. Spomenuti brojevi dovoljni su da 4C od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde i razvije 257 km/h, što je veoma dobar rezultat, ali u Pogea Racingu razmišljaju drugačije pa su snagu motora u svojoj ekskluzivnoj ediciji podigli na 318 konjskih snaga. Osjetno je porasla i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji sada iznosi 455 Nm. Sve zajedno dovoljno je da 4C CENTURION 1plus od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina sada je 305 km/h.

Pored pojačanog motora i poboljšanih performansi, automobil je dobio novi komplet aerodinamičkih karoserijskih (karbonskih) komponenti, a novi je i zadnji spojler koji će pri brzini od 160 km/h zadnju osovinu opteretiti sa dodatnih 35 kilograma. U cijenu automobila ulazi i optimiziran rad automatskog TCT mjenjača sa dva kvačila koji mijenja stepene prenosa 55 posto brže u odnosu na mogućnosti serijskog mjenjača.

Lista dorada završava se kompletom nižih opruga uz koje je automobil bliži podlozi 50 milimetara i kompletom novih 18-inčnih (naprijed) i 19-inčnih (nazad) ultralaganih aluminijskih felgi XCUT na kojima su Michelin gume dimenzija 225/40 ZR18 (naprijed) i 265/30 ZR19 (nazad).

Vezani članci