Tuning
0

Opel Vectra OPC

Klix.ba
Opel Performance Center (OPC) na ovogodišnjem Essen Motor-Showu planira ostvariti svjetsku premijeru sportskog automobila zasnovanog na serijskoj Opel Vectri GTS.

Glavni adut OPC Vectre će svakako biti twin turbo dizelski agregat zapremine 1.9 litara. U velikoj ste zabludi ako vam se čini da riječ “performance” iz skraćenice OPC nema nikave veze sa ovakvim agregatom, jer iz ove zapremine istiskuje čak 212 KS i ogromnih 400 Nm pri nevjerovatno niskih 1400 okr/min.

Ovakva snaga omogućava poprilično teškoj Vectri ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6.5 sekundi i respektabilnu maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Uz sve ove izvanredne performanse ide i pomalo nevjerovatno niska prosječna potrošnja od samo 6 litara na 100 kilometara.

Ovaj novorazvijeni agregat će svoje mjesto naći i pod poklopcima hauba ostalih Opelovih modela kao što je to Signum. Standardni 1.9 CDTI ECOTEC agregat razvija 150 KS, dok opisani twin turbo razvija 212 KS. Zahvaljujući ovom prednabijanju jači agregat ima veći izlaz specifične snage čak i od Ferrarijevog Enza u koji se ugrađuje 6.0 litarski V12 agregat.

Ovaj Ferrarijev supersportski automobil razvija 110 KS po litru zapremine dok twin turbo agregat u OPC Vectri razvija 112 KS po jednoj litri radne zapremine.

Ključ svega su očito dva elektronski kontrolisana turbo punjača sa maksimalnim pritiskom od čak 3.0 bara. Tako je i obrtni moment dostupan u širokom radnom području od 1400 do 3500 okr/min. Iako je ugradnja twin turbo punjača nevjerovatno poboljšala performanse interesantno je da i nisku potrošnju možemo zahvaliti upravo tim famoznim turbinama.

Ovaj trenutno konceptni automobil koji će se prikazati u Essenu će biti u, karakterističnoj za OPC, Arden plavoj boji, a lako će se prepoznati i po spuštenoj karoseriji sa aerodinamičkim dodacima te 19 colnim felgama na koje su montirane 235/30 gume. U interijeru vlada također plava boja i to u kožnom okruženju.