Tuning
15

OK-Chiptuning nudi BMW 1M sa 451 KS

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija OK-Chiptuning pripremila je paket dorada s kojim se snaga motora jednog od najpoželjnijih BMW-ovih automobila svih vremena sa 340 penje na 451 KS.

Iako se brojčano limitiran BMW 1M Coupe više ne proizvodi, zbog sretnika koji su uspjeli doći do svog primjerka u njemačkoj tuning kompaniji OK-Chiptuning pripremili su nekolicinu elemenata uz koje je snaga 3-litarskog rednog 6-cilindarskog biturbo motora povećana sa standardnih 340 na čak 451 KS. Sa dodatnim konjskim snagama stigle su i nove vrijednosti obrtnog momenta, pa motor sada umjesto 500 Nm isporučuje 714 Nm najvećeg obrtnog momenta. Nove vrijednosti ostvarene su instaliranjem drugačijeg međuhladnjaka, izduvne grane (Wagner Tuning) i kompletnog izduvnog sistema (Eisenmann), a promijenjeno je i samo kvačilo.

Pored dodatnih konjskih snaga, automobil je također opremljen novim setom 20-inčnih felgi Schmidt CC-Line na kojima su gume dimenzija 245/30 (naprijed) i 295/25 (nazad). Karbon je svoje mjesto pronašao na kućištima retrovizora i zadnjem spojleru, a podesivi ovjes "posuđen" je u renomiranoj kompaniji H&R.

U OK-Chiptuningu su uklonili limitator maksimalne brzine, ali nakon svega nisu objavili koliko su dorade utjecale na konačne performanse, ali vrijedi spomenuti da jedan od najboljih automobila koji su ikada napustili M odjel već u tvorničkom izdanju od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,9 sekundi, na putu prema elektronski ograničenoj maksimalnoj brzini koja iznosi 250 km/h.

Vezani članci