Tuning
10

Novitec Rosso pripremio Ferrari 488 Spider sa 772 KS

Piše: E. T.
Njemačka tuning kompanija Novitec Rosso, koja se može pohvaliti mnogobrojnim kreacijama o temi automobila iz Maranella koje krasi "propeti konjić", pripremila je svoju interpretaciju teme Ferrarija 488 Spider koji za ovu priliku pokreću 772 konjske snage.

Novitecov Ferrari 488 Spider prošao je kroz sličan tretman kroz koji je prošao i model sa fiksnim krovom 488 GTB. Karoserija automobila koji je došao na mjesto čuvenog modela 458 Italia opremljena je karbonskim karoserijskim komponentama koje su prošle kroz intenzivna testiranja u zračnom tunelu. U traženju optimalnog rezultata u Novitecu tvrde da je prednja osovina na njihovom 488 Spideru sada stabilnija pri velikim brzinama, a poboljšanoj ukupnoj stabilnosti svakako je pomogao i nešto drugačiji (veći) zadnji difuzor zraka. Kupcima se nude dvije verzije zadnjeg spojlera: manja ili veća.

Pogled na automobil izvana otkriva i komplet novih aluminijskih ojačanih felgi koje također "potpisuje" Novitec Rosso. U ponudi su dvije verzije: 21-inčne felge na obje osovine ili kombinacija 21-inčnih felgi naprijed i 22-inčnih felgi nazad.

Suštinska i jedina promjena na Ferrarijevom 3,9-litarskom biturbo V8 motoru odnosi se na novu centralnu upravljačku jedinicu (Novitec N-Tronic) kojom je, uz ugradnju novog izduvnog sistema, iz motora izvučeno dodatnih 102 konjske snage. Ukupna snaga tako je porasla na 772 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 892 Nm.

Automobil od 0 do 100 km/h sada stiže za 2,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina sa standardnih 330 porasla je na 342 km/h.