Ferrari F430 za nezasitne
0

Novitec F430 Scuderia

Sarajevo-x.com
Posebna edicija Ferrarija F430 nazvana Scuderija se uz olakšanu karoseriju i više snage svrstava među najpoželjnije vozačke automobile na svijetu, ali očito nekima ni to nije dovoljno. Tako za one koji su uvijek gladni za dodatnom snagom Novitec je pripremio obilan ručak u vidu 717 KS.

Ionako do vrhunca dovedni V8 motor Novitec Rosso je uspio napregnuti uz klasični američki recept. Logično ovoliko dodatne snage teško bi bilo "izvući" iz atmosferskog motora, pa su u Novitecu na obožavani V8 iz Maranella dodali dva superpunjača pokretana remenom, i onda njihovo prednabijanje zraka ograničili na svega 0,48 bara pritiska. Naravno, zbog samog kapaciteta kompresora i motora to je bilo sasvim dovoljno za odlično povećanje snage.

Tako je sa serijskih 510 KS motor „nabildan“ na čak 717 KS, a uz takvu promjenu jasno je da suparnici prestaju biti Gallardo i M3 i vrlo lako se ulazi u društvo Enza, Murcielaga i ostalih supersportista više klase. Ukratko, Novitecova Scuderija u stanju je sprintati od 0 do 100 km/h za samo 3,5 sekunde, a sa ubrzavanjem će posustati tek na oko 350 km/h.

Ovakve performanse nisu rezultat tek jednostavne „plug&play“ montaže kompresora. Potpuno redizajnirane i povećane usisne grane koje odgovaraju novom kapacitetu usisa su jedno obrađene i smještene tako da dovode što hladniji zrak u motor, a neophodni su bili i znatno protočniji filteri zraka kao i veći injektori goriva. Također, više snage znači i više stvorene toplotne energije, pa su u Novitecu taj problem rješili montiranjem znatno većeg i kapacitetnijeg rashladnog sistema.

Za razliku od većine prerađivača, u Novitecu se nisu previše zamarali estetikom, tek upečatljiva crno-žuta kombinacija booja na karoseriji i obilnija upotreba karbonskih vlakana i crne kože u unutrašnjosti otkriva skrivenog ubicu supersportista iz gornjeg doma.