Od sada i sa LED svjetlima
0

Nova moda za Golfa

Sarajevo-x.com
Ljubitelji Volkswagen Golfa vjerovatno će biti obradovani vijestima o novoj opremi ovog modela. Uz doplatu budući vlasnici će moći izgled svog Golfa šeste generacije obogatiti stop svjetlima sa LED tehnologijom.

Za doplatu u iznosu od 350 eura u Volkswagenu će na vaš Golf sa zadovoljstvom montirati nova stop svjetla sa LED rasvjetnim tijelima, dok će kupci verzija GTI, GTD i prestižne R sportske verzije takva svjetla dobiti u serijskoj opremi.

Volkswagen je za osvježavanje izgleda zadnjeg dijela svog najuspješnijeg modela upotrijebio 48 svijetlećih dioda čime je lakše postignut i već prepoznatljivi zakrivljeni oblik stop svjetla. Ujedno ova stop svjetla imaju djelimično zatamnjeni plastički poklopac koji uz estetske kvalitete ima i ulogu da ne svjetlo dioda ne zasljepljuje vozače koji se voze iza ovako opremljenog Golfa. Pored boljeg izgleda ovakva stop svjetla imaju prednost i u 0,2 sekunde bržem aktiviranju u odnosu na standardne sijalice, pa iz Volkswagena tvrde da ova razlika u aktiviranju pri brzini od 100 km/h uz pravilnu reakciju znači tačno 5,6 metara kraći zaustavni put vozila koje je uočilo ova stop svjetla.

Uz ovakva stop svjetla Volkswagen je ponudio i prednja bi-xenon svjetla za čiju će doplatu kupci morati izdvojiti 1.295 Eura. Ovaj element opreme predstavlja opciju za sve modele Golfa šeste generacije, osi za prestižnu R verziju. Uz dvostruku xenon tehnologiju ovakva svjetla se ističu i mogućnošću zakretanja u zavojima, čime se preglednost značajno i dokazano povećava. Još jedna od važnih prednosti ovih svjetala je i automatsko podešavanje perifernog osvjetljenja, zavisno od brzine kretanja vozila. Tako, na primjer, u uslovima gradske vožnje pri brzinama do 35 km/h svjetla mnogo više obasjavaju kolovoznu traku sa vozačeve strane, čime olakšava orijentaciju u vožnji, dok pri većim brzinama na autoputu svjetla svoj snop usmjeravaju dalje čineći vožnju zantno sigurnijom.