Tuning
17

MTM u Ženevu stiže s Audijem S8 Talladega R

Klix.ba
Jedan od najsnažnijih vrhunski dorađenih automobila na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi bez sumnje će biti MTM-ov "hardcore“ Audi S8 Talladega R.

U tuning kompaniji MTM svojski su se potrudili da njihova najnovija kreacija, koja je zasnovana na Audijevom luksuzno-sportskom sedanu S8, uđe u "klub“ najsnažnijih limuzina na svijetu. Automobil koji će ženevskoj publici premijerno biti predstavljen „obučen“ je u kamuflažne boje s kojima su (neopravdano) prilično prikrivene karbonske karoserijske komponente koje ovom supersnažnom Audiju poboljšavaju stabilnost pri velikim brzinama.

U prilog stabilnosti i ukupnoj upravljivosti svakako ide i komplet 22-inčnih Bimoto aluminijskih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport dimenzija 265/30 ZR 22. U MTM-u su standardne kočnice zamijenili karbonsko-keramičkim kompletom koji će bolje izlaziti na kraj sa enormnom snagom s kojom ovaj automobil raspolaže.

Da bi ušao u kategoriju najbržih sedana na svijetu, S8 Talladega R pokreće 4-litarski biturbo V8 motor koji u ovom slučaju razvija 802 konjske snage pri 6.000 obr/min i 945 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je na raspolaganju u radnom režimu motora od 2.250 do 5.500 obr/min. Prijenos snage na obje osovine (quattro) vrši se preko 8-stepenog automatskog mjenjača.

Automobil koji u svom nazivu nosi ime poznatog američkog trkališta Talladega od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,1 sekunde, dok mu je za ubrzanje od 0 do 200 km/h potrebno manje od 10 sekundi. U MTM-u su spomenuli i ubrzanje od 0 do 300 km/h: manje od 29 sekundi! S8 Talladega R prestaje ubrzavati kada kazaljka brzinomjera stane iznad broja 350.

Sve na kraju ima i svoju cijenu, jer MTM za ovaj automobil traži 222.249 eura.