Tuning
17

MTM nudi Škodu Octaviju vRS sa 304 KS

Klix.ba
Renomirana tuning kompanija MTM predstavila je treću generaciju Octavije vRS čiji je dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor, zahvaljujući prije svega novoj centralnoj upravljačkoj jedinici, pojačan sa standardnih 220 na respektabilnih 304 KS uz koje maksimalna brzina automobila sada iznosi oko 250 km/h.

Vrijednost obrtnog momenta povećana je na 430 Nm koji su na raspolaganju od 1.500 do 4.400 obr/min. Pored osjetnog povećanja snage, MTM-ova Meteor siva Octavia "pojačana" je sa mat zelenim folijama na karoseriji koje je za ovu priliku MTM "posudio" iz kompanije Autofolierung Zapp, a lista dorada također uključuje snižen ovjes, kapacitetnije kočnice i nekoliko modela aluminijskih felgi.

Kako sada stvari stoje, MTM-ova Octavia bit će snažnija i od najavljene tvorničke Octavije vRS Plus koja bi se trebala pojaviti naredne godine u čast 40 godina od predstavljanja legendarnog Škodinog modela 130 RS. Prema posljednjim informacijama, Octaviju vRS Plus pokretat će dvolitarski TSI motor koji se trenutno nudi u aktuelnom Golfu R i očekuje se da će razvijati 280 KS.

U dio jubilarnog paketa uvršten je izduvni sistem sa aktivnim četverostrukim završecima i ograničena blokada diferencijala uz koju će se značajno poboljšati upravljivost automobila s prednjim pogonom. Ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo bi iznositi oko 6 sekundi, a očekuje se da će i maksimalna brzina biti veća od sadašnjih 242 km/h.