Tuning
5

Manhart pretvorio BMW M235i u "alat" za trke

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija Manhart ponudila je odličan kit prerada za novi BMW M235i Coupe. Vođeni načelom „iznutra prema vani“, inžinjeri Manharta posao oko BMW-a započeli su ispod poklopca motora.

Nakon ubacivanja većeg međuhladnjaka i remapiranja centralne upravljačke jedinice, uz modificirane turbo-kompresore i novi izduvni sistem, trolitarski redni biturbo benzinski motor umjesto serijskih 326 KS i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta sada isporučuje 430 KS i 592 Nm obrtnog momenta.

Automobil koji se sada zvanično zove Manhart MH2 Clubsport također je opremljen ovjesom koji ima mogućnost višestrukog podešavanja, a tu su i nove 19-inčne aluminijske felge na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport dimenzija 225/35ZR19 (naprijed) i 255/30ZR19 (nazad).

Nove su i kočnice sa čeljustima u kojima je po šest klipova. Karbon je našao mjesto na karoseriji u vidu novog prednjeg i zadnjeg spojlera, kao i zadnjeg difuzora zraka. Da će se ovaj automobil najbolje osjećati na trkalištu pokazuju i Recaro Pole Position sjedišta na kojima su sigurnosni pojasevi sa četiri tačke učvršćivanja.

Zadnjih sjedišta nema, jer je na njihovom mjestu sada dio sigurnosnog kaveza čije su cijevi obojene žutom bojom. Tu su i dodatni instrumenti, sportske papučice, nova ručica mjenjača i novi upravljač. Nakon ukidanja fabričke elektronske blokade (250 km/h), maksimalna brzina automobila iznosi više od 300 km/h.