Tuning
4

Lightweight doradio i pojačao BMW X4

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija Lightweight među prvima je za osnovicu tuninga uzela BMW-ov crossover X4 koji je temeljito poboljšan u više aspekata.

U Lightweightu su za osnovicu tuninga odabrali najsnažniju dizelsku verziju BMW-a X4 koja se krije iza tvorničke oznake xDrive35d. Pored sive folije kojom je prekrivena karoserija, automobil je dobio karbonski prednji spojler, a od istog materijala su i kućišta vanjskih retrovizora, dio zadnjeg odbojnika i zadnji spojler. Standardne felge zamijenjene su 21-inčnim crnim felgama na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport dimenzija 245/35 naprijed i 265/30 nazad. Uz kit kraćih opruga (Bilstein) automobil je bliži tlu 30 milimetara.

Unutrašnjost je obložena kombinacijom kože i alkantare, a tu je i dvostruko prošivanje rubova centralne konzole. Logo Lightweighta utisnut je u podnim prostirkama od velura, papučice su napravljene od aluminija, a centralni ventilacioni otvori svoje su mjesto ustupili velikom displeju multimedijalnog sistema.

Trolitarski 6-cilindarski turbodizelski motor koji pokreće X4 xDrive 35d standardno razvija 313 KS i nudi 630 Nm najvećeg obrtnog momenta. Lightweight u Fazi 1 nudi isti motor sa 365 KS i 690 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se raspoređuje na obje osovine. Kome spomenuto povećanje snage nije dovoljno, tu je i Faza 2: 375 KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da X4 razvije 280 km/h.

I dok standardni BMW X4 xDrive35d u Njemačkoj košta 60.900 eura, Lightweight za X4 u svojoj režiji traži 88.000 eura.