Mugenova prerada za oproštaj
0

FOTO / Još više snage za Civic Type R Mugen 2.2

Sarajevo-x.com
Inžinjeri u evropskoj filijali Mugena, koja se nalazi u Northamptonu (Velika Britanija), napravili su limitiranu seriju Civica Type R čiji 2,2-litarski atmosferski motora razvija 260 KS, što je 20 KS više od prethodne dvolitarske izvedenice koja je 2010. godine napravljena u spomenutom odjelu. Motor raspolaže sa 240 Nm okretnog momenta pri 6.000 okretaja u minuti, što je 30 odsto više od serijskog motora koji pokreće Civic Type R.

Mugen uz ovaj automobil isporučuje posebno podešen ovjes, kapacitetnije kočnice i ekskluzivan aero-kit kojim se apsolutno potvrđuje filozofija koja prati harizmatični Civic Type R.

Civic Type R Mugen 2.2 napravljen je u čast legendarnog Hondinog dvolitarskog motora K20 čija je proizvodnja u Japanu prestala. Homologiran od strane Mugena i FIA-e, motor koji se koristio u trkaćim Hondama grupe N smatrao se jednim od najboljih atmosferskih motora današnjice. U evropskom odjelu Mugena, od formiranja kompanije 2006. godine, pripremljeno je 400 takvih motora za potrebe kružnih, brdskih i rally trka širom svijeta. Hondin K20 motor pokretao je samo dva cestovna automobila dorađena u Mugenu: Civic Mugen RR, sedan koji se prodavao u Japanu i Civic Type R namjenjen britanskom tržištu.

Hiro Toyoda, potpredsjednik Euro Mugena, rekao je: “Strogi ekološki zahtjevi sve više potiskuju ovakve atmosferske motore, koji se zamjenjuju drugačijim konceptima i tehnologijama. Vjerovatno u masovnoj produkciji više nećemo vidjeti motor kao što je K20, pa smo se potrudili da ga još neko vrijeme ponudimo uz Civic Type R u posebnoj 2,2-litarskoj varijanti.”

Od 20 limitiranih Mugen Civica Type R, koji su se u prošloj godini prodavali sa dvolitarskim motorom snage 240 KS, četiri su još na raspolaganju. S tim u vezi, postoji mogućnost da će ih u Euro Mugenu prije isporuke preraditi u 2,2-litarske opcije. Pored toga postoji i mogućnost da će se već isporučeni automobili u kojima se “vrte” dvolitarski motori moći vratiti u Euro Mugen, gdje bi se njihova radna zapremina povećala na finalnih 2,2-litara.