Riegerov porodični maneken
0

Jači i ljepši Ford Mondeo

Sarajevo-x.com
Rieger kao jedan od tunera sa najdužom tradicijom već odavno je uspostavio besprjekoran ugled, i to prije svega zahvaljujući kvalitetom svojih dijelova za nadogradnju na serijske automobile, ali i prepoznatljivim stilom koji ističe decentnost ispred kiča.

Više od dvadeset godina tradicije u preradama automobila u vrijeme kada tunerske kuće niču kao gljive nakon kiše prilična je rijetkost, a Rieger je upravo svojom zadnjom preradom još jednom potvrdio da tako dugo iskustvo mnogo znači za kvalitet finalnog proizvoda.

Ovaj put u Riegeru su odabrali karavanski Ford Mondeo, te iako se ova forma tek u rijetkim slučajevima povezuje sa sportskim autombilima, kao što je to Audi RS6, njemački tuner pokazao je da uz nekoliko odmjerenih poteza i porodični prevoznici mogu itekako zasjati sportskim duhom. Pri dizajniranju kompleta aerodinamičkih dodataka u Riegeru su zaigrali na kartu odmjerenih rješenja koja neće pretjerano narušavati osnovnu formu automobila, ali će u ukupnoj slici napraviti itekako primjetnu razliku. Tako prednji kraj koji je već i u serijskom izdanju dovoljno raskošan i agresivan, zahvaljujući velikim otvorima za zrak sa hromiranom mrežom, dobio tek diskretna aerodinamička krilca u dnu odbojnika. Bokovi Mondea također su skoro netaknuti, te su dodaci na pragovima upotpunili sliku sa izmjenjenim prednjim i zadnjim odbojnicima. Naravno, teško je ne primjetiti ogromne višekrake naplatke od poliranog aluminija, koje su se odlično uklopile u ukupan izgled automobila ali i uz ostale hromirane detalje i samu boju Mondea. Najviše pažnje u Riegeru su posvetili zadnjem dijelu Mondea, pa su tako ponudili tri verzije odbojnika, zavisno od izbora izduvnih cijevi. Tako je moguće izabrati između dvostrukih cijevi sa obje strane ili između diskretnijih rješenja sa jednom cijevi koja može biti ravna ili povijena prema tlu.

Uz optički paket u Riegeru su za Mondeo pripremili i niz remapiranih kontrolnih jedinica SKN Technology koje značajno poboljšavaju performanse, dok su osobine ovjesa usmjerene sportskoj vožnji zahvaljujući KW-ovom kompletu amortizera i opruga. Cijene Riegerovih kompleta za karavanski Mondeo zavise od odabranog stepena povećanja snage ali i samog aerodinamičkog kompleta, s obzirom na to da je sve dijelove moguće dobiti izrađene od ABS plastike ali po želji i od karbonskih vlakana.