Autodeltina GTA vizija
0

Jača i brža Alfa 159 iz Autodelte

Sarajevo-x.com
Nedugo nakon što je najpoznatiji tuner Alf Romea, Autodelta, najavio da su pripremili opsežan tuning program za Alfu 159, stigle su i opširniji podaci o ovom zahvatu. Već elegantnu karoseriju koja iz svakog svog centimetra odiše dinamičnošću Autodelta je uspjela transformisati u agresivca, a naravno nisu stali samo na izgledu.

Iako je Autodelta već imala u ponudi prerade za Alfu 159, tek sada su se potrudili da naprave opsežan projekt kojim su se ozbiljno pozabavili aerodinamikom i performansama, ali i samim izgledom, koji kao i uvijek mora biti prepoznatljivo agresivan. Tako je iščekivanje „zlokobne“ GTA verzije koliko toliko ublaženo tuningom koji kao i uvijek može poslužiti za primjer u kojem pravcu i u kojoj mjeri trebaju ići modifikacije na jednom automobilu.

U Autodelti su se prije svega pozabavili motorom. Najzanimljiviji je očito bio 2,2 JTS benzinac , ali iako dobar bez većeg poduhvata nije nudio mogućnost znatnijeg povećanja snage. Tako su u Autodelti primjenili svoju istaknutu specijalnost, pa su na ovaj motor „zalijepili“ kompresor i automobilu promjenili ime u Autodelta 159 J4 2,2 C, gdje C naravno stoji uporavo zbog kompresora. Uz kapacitetan Rotexov kompresor u Autodelti su u potpunosti izmjenili i povećali usisnu granu, a uz to su stavljene i svjećice koje će se bolje nositi sa povećanim propuhom. Nakon svega elektronski mozak je remapiran i prilagođen novom usisu, te je kao rajnji rezultat umjesto serijskih 185 KS došlo impresivnih 245 KS. Znatno je povećan i obrtni moment, pa umjesto 230 Nm ova 159-ka raspolaže sa 290 Nm.

Performanse u Autodelti još uvijek kriju, ali ono što definitivno nemogu sakriti je upečatljiv novi izgled karoserije. Prije svega ističe se znatno veći i masivniji zadnji odbojnik sa impresivnim difuzorom zraka kojeg se ne bi postidjeli niti GT automobili. Uz četiri ispušna „topa“ jasno je da nije riječ o tek običnoj 159-ki, a da u Autodelti imaju sluha za talijansku eleganciju najbolje pokazuju diskretni aerodinamički dodaci na pragovima i prednjem odbojniku koji efikasnije usmjeravaju zrak, ali ne narušavaju elegenaciju serijskog automobila. Uz 18-inčne OZ naplatke od lake legure vizuelna transformacija je okončana na najbolji način, pa uz ovakav uradak željena GTA verzija se i ne čini više tako neophodnom.