Tuning
0

Hennessey pripremio Focus RS sa 410 KS

Klix.ba
Inžinjeri poznate američke tuning kompanije Hennessey svoje su znanje ovaj put iskoristili da sjajan evropski "hot hatch" učine još sjajnijim.

Iza oznake HPE400 krije se aktuelni Ford Focus RS čiji motor nakon napuštanja Hennesseya raspolaže sa 410 konjskih snaga.

U Hennesseyu su se, nakon nekolicine izvanrednih „paketa snage“ na temu Venoma, Mustanga, Corvetta i Vipera, ovaj put pozabavili Focusom RS, automobilom koji su mnogi proglasili najboljim sportskim modelom u svojoj klasi za tekuću godinu.

Iz Hennesseya u ovom trenutku nema mnogo detaljnijih informacija oko zahvata na Focusovom turbo-benzinskom motoru, zbog kojih je snaga porasla sa 350 na 410 KS, ali je poznato da motorom upravlja nova centralna upravljačka jedinica. instaliran je i novi filter zraka i novi izduvni sistem. Pored dodatnih konjskih snaga porasla je i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koja sada iznosi 576 Nm.

Zvaničnih podataka o performansama još uvijek nema, ali će u svakom slučaju biti bolje od performansi standardnog Focusa RS kojem od 0 do 100 km/h treba samo 4,7 sekundi, na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 266 km/h.

Iz Hennesseya najavljuju da je ovo tek prva faza tuninga za Focus RS, jer su obećali još više konjskih snaga i još bolje performanse nakon korištenja kapacitetnijih međuhladnjaka, otvorenijih izduvnih sistema, većih turbopunjača...

Poređenja radi, Fordov zvanični tuner (Mountune) nudi unaprijeđeni Focus RS s motorom koji raspolaže sa 375 KS, što je vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h smanjilo za 0,2 sekunde.