Kada ni M snaga nije dovoljna
1

Hamannova crna oluja

Piše: Elvir Zubović
Proslavljena tunerska kuća Hamann najavila je da će uskoro predstaviti posebnu verziju SAV modela X6. Tačnije, ovaj put je za osnovu poslužio već ionako snažan i brz X6 M, kojeg su u Hamannu posebno preradili i dali mu novo ime.

U posebnom dijelu ženevskog sajma koji je posvećen tunerskim kućama Hamann će privući pažnju zvaničnom premijerom modela Tycoon Evo M. Pod tim imenom krije se posebno prerađeni BMW X6 M, pa je očito da Hamannu ni serijskih 555 KS nije bilo dovoljno.

Za razliku od ostalih M modela, u slučaju X6 tunerima je posao znatno olakšan samom činjenicom da je riječ o turbo motoru koji uz jednostavnije i prije svega jednostavnije zahvate omogućava znatno impresivnija povećanja snage u odnosu na atmosferske motore. Tako je Hamann uspio iz ovog motora "izvući“ impresivnih 661 KS i čak 780 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1.500 pa sve do 5.650 okr/min.

Pored velike snage mnogo su zanimljiviji podaci o performansama, koje je teško povezati sa automobilom koji je velik i težak kao što je BMW X6. Naime, od 0 do 100 kilometara nan sat Tycoon Evo M ubrzava za samo 4,2 sekunde. Naravno, fabrička elektronska blokada maksimalne brzine koja je postavljena na "samo“ 250 km/h je skinuta, pa uz novu količinu snage ovaj prerađeni X6 prestaje sa ubrzavanjem tek pri 300 km/h.

Baš kao i performanse, i izgled Tycoona Evo M je doveden do granica razuma, pa zahvaljujući potpuno novim odbojnicima, proširenjima i brojnim aerodinamičnim dodacima ima vrlo malo zajedničkih osobina sa serijskim X6. Pored novih oblika koji su podređeni efektivnijem usmjeravanju zraka oko karoserije kupci će znati cijeniti i novi poklopac motora koji je u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana.

Ponuda naplataka pokazuje ozbiljnost i pristup Hamanna, pa gotovo nijedna želja kupca neće ostati neispunjena. Vrh ponude svakako predstavljaju Unique Forged Anoized naplaci prečnika čak 23 inča, sa gumama 315/25 R23.