Tuning
31

Hamann i Fostla zajednički doradili BMW M6 Coupe

Klix.ba
Iza zajedničkog projekta njemačkih tuning kompanija Hamann i Fostla krije se BMW M6 Coupe čiji V8 motor isporučuje 650 konjskih snaga.

Za osnovicu zajedničkog projekta tuning kompanija koje duže vrijeme (prvenstveno Hamann) uspješno dorađuju bavarske automobile uzeta je aktuelna generacija modela M6 Coupe (F13) koja već u serijskom izdanju svojim specifikacijama izaziva respekt.

Međutim, u Hamannu i Fostli su zaključili da M6 može biti još bolji, s čim se definitivno slažu potencijalni kupci ovakvih automobila, pa je zbog toga donesena odluka da se na velikom Coupeu uradi niz ozbiljnih zahvata. Instaliranjem proširenih karoserijskih komponenti koje se u Hamannu prodaju pod nazivom "Mirr6r", automobil sada izgleda mnogo agresivnije. "Tačku na i" stavlja karbonski poklopac motora, a tu je i veliki zadnji spojler na poklopcu prtljažnika. Automobil je dobio i novi komplet ultralaganih felgi.

U Fostli su bili zaduženi da sve karoserijske komponente, osim karbonskog poklopca motora, presvuku plavom folijom, ali i da značajno zatamne stakla na automobilu. Dodatne konjske snage rezultat su višegodišnjeg iskustva i znanja u Hamannu, pa je za ovu priliku snaga 4,4-litarskog biturbo V8 motora podignuta na 650 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 850 Nm. Poređenja radi, serijski M6 s opcionim paketom Competition nudi 600 KS i 700 Nm obrtnog momenta.

Podaci o performansama nisu objavljeni, ali će kreacija Hamanna i Fostle sasvim sigurno biti brža od tvorničkog BMW-a M6 koji uz pakete Competition i M Driver razvija 305 km/h i od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,9 sekundi.

Vezani članci