Tuning
0

G sila iz Brabusa

Klix.ba
Brabus je očito imao pune ruke posla, jer je u Ženevi predstavio dva modela koji su i bez njihove prerade izuzetni.

Radi se naravno o Maybachu 57 i G klasi o kojoj je ovdje i riječ. U oba vozila je ugrađen ogromni V12 agregat poznat i Mercedesa S600.

Naravno sličnost sa serijskim agregatom je, nakon Brabusovog tretmana, znatno smanjena, pa je tako zapremina porasla sa osnovnih 5.5 na 6.3 litra radne zapremine. Ni slučajno ne treba zaboraviti da je agregat opremljen sa dva turbo punjača, pa impresivne brojke toliko i ne iznenađuju uzme li se u obzir šta je sve urađeno na ovom motoru.

Tako sada masivna G klasa raspolaže sa punih 610 KS koji kreću u galop pri 5.300 okr/min. Više od snage će iznenaditi i obrtni moment dostojan teretnjaka koji iznosi nevjerovatnih 1.006 Nm pri niskih 1750 okr/min.

Sve pomenuto je i više nego dovoljno da tešku i aerodinamičnu poput frižidera G klasu ubrza do stotke za samo 5.3 sekunde, i zaustavi je sa ubrzavanjem pri 230 km/h, i to tek uz pomoć elektronske blokade.

I vanjski izgled je prilagođen Brabusovim smjernicama, pa je tako otklonjen svaki hromirani detalj i snažno preovladava crna boja, čak i na felgama, te nije ni čudno što G klasi i na prvi pogled ostavlja zaista upečatljiv utisak.

Montirane su markantne Brabus VI Monoblock felge u dimenziji od 20 inča, a koje su obuvene u pneumatike dimenzija 295/45 R20.