Tuning
0

Fordov poboljšani model Focusa RS na tržištu

Sarajevo-x.com
Vlasnici i kupci trenutne verzije Ford Focusa RS 305 KS sada imaju na raspolaganju i dorađen paket koji nudi snagu motora do 350 KS i 460 Nm obrtnog momenta.

MP350 paket je dostupan preko odabranih Fordovih distributera, prvenstveno u Velikoj Britaniji, nakon čega slijedi ostatak Evrope. To je jedina dorada za RS koju Ford odobrava, te jedini postprodajni paket koji ne ugrožava standardnu Fordovu garanciju.

Izmjene na motoru slične su onima razvijenim za ekskluzivnu novu ograničenu seriju Focus RS500, a koje je razvio Fordov RS Team inžinjera, u saradnji sa stručnjacima iz kompanije Mountune Performance.

"Fordova saradnja sa Mountuneom donijela je na tržište modele kao što su Focus ST i nova Fiesta, a sigurni smo da će se i Focus RS pokazati jednako uspješnim", izjavio je Matthias Tonn, glavni inžinjer za Focus RS500. "Dok ograničena serija RS500, predstavljena na sajmu u Leipzigu ostaje ultimativni Focus RS, ova dorada pruža postojećim kupcima poboljšanja u performansama koje su mnogi vlasnici RS-a priželjkivali i koje Ford odobrava."

Nova izvedba ima motor pojačan sa 305 KS na 350 KS, a moment se povećava za 20Nm na 460Nm. Izmjene uključuju veći intercooler, veću kutiju zračnih filtera, također veći je promjer ispušnih cijevi, povećana je pumpa goriva, a unaprijeđen je i softver.

Mountune nudi dorađene varijante za određena tržišta i to za aktuelni model Ford Focus ST, za Fiestu 1.6 Ti-VCT i za prethodnu generaciju Ford Fieste ST.

Iskustvo Mountunea u motorsportu i izradi motora sa visokim performansama traje više od 20 godina, a uključuje i rad na na prvobitnoj verziji Focusa RS500. Mountune je dobavljač motora i za Ford Sierra RS500 Cosworth, model koji je osvojio šampionat British Touring Car 1990. godine, a vozio ga je Robb Gravett.