Novosti iz Škode
0

Facelift modela Octavia RS i Scout

Sarajevo-x.com
Nakon što je krajem prošle godine predstavljena osvježena Octavia, sada su i sportske verzije RS i Octavia Scout doživjele redizajn. Oba modela će osim promijenjenog dizajna kupcima ponuditi i neke tehnološke novitete, poput senzora za kvalitetu zraka za klima-uređaj Climatronic ili nove elemente u tehnologiji svjetala.

Osvježena Octavia RS ističe se svojom novodizajniranom rešetkom hladnjaka s RS logom i markantnim prednjim svjetlima. Ona su po prvi puta kod nekog RS modela opremljena ksenonskim žaruljicama sa zakretnim modulom. Novi branik sa širim i markantnijim usisnim otvorom nudi dvije dodatne novosti: osim svjetala za maglu sa zakretnom funkcijom Octavia RS opremljena je i svjetlom za dnevnu vožnju s LED žaruljicama.

Maske stražnjih svjetala sada su atraktivnijeg oblika. Na raspolaganju je i nova metalik nijansa boje Anthracite i 18’’ naplatci Neptun. Sportski spušteni vozni postroj na 127 mm, smanjena težina vozila (za 20 kg kod benzinskih odnosno 15 kg kod dizelskih verzija) i niža vrijednost koeficijenta otpora pozitivno su utjecali na parametre snage. Maksimalna brzina je porasla dok su se vrijednosti elastičnosti i ubrzanja također poboljšale.

Motori modela Octavia RS zadovoljavaju EU 5 standard. Benzinski motor 2,0 TSI/147 kW bilježi potrošnju od 7,5 l/100 km i CO2 –emisiju od 175 g/km, dok motor 2,0 TDI CR/125 kW 100 kilometara prijeđe s 5,7l goriva uz CO2 – emisiju od 150 g/km. Oba motora nude se isključivo sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i DSG mjenjačem s istim brojem stupnjeva prijenosa.

Od 2000. godine prodano je više od 60.000 komada Octavije RS, a čak 70% kupaca odlučilo se za Combi varijantu karoserije.

Linija dizajna Scout osigurala si je mjesto u ponudi Škoda modela, a Octavia Scout uz Roomster Scout i Fabiju Scout predstavlja vrhunac ponude. Redizajnirana silueta vozila dobila je lice koje je zajedničko čitavoj liniji modela Octavia: redizajnirana rešetka hladnjaka uokvirena je markantnim prednjim svjetlima. Masivan branik sa svjetlima za maglu s corner funkcijom naglašava izgled terenskog vozila. Markantne zaštitne elemente karoserije harmonično nadopunjava nova nijansa metalik boje Rosso Brunello.

Dobre karakteristike vožnje na zahtjevnom terenu – razmak od tla od 179 mm i zaštita podvozja – dovoljne su i za vožnju izvan asfaltiranih puteva. Pogon na svim kotačima osigurava četvrta generacija Haldex spojke, koja na jedan kotač može prenijeti i do 85 % zakretnog momenta, dok za dovoljnu snagu brinu dva snažna motora u kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem: benzinski motor 1,8 TSI/118 kW (EU 5) i dizelski motor 2,0 TDI PD DPF/103 kW (EU 4). Za Octaviju Scout do sada se odlučilo više od 22.000 vozača.