E-Klasa iz Brabusa
0

Crni baron pomjera granice

Sarajevo-x.com
Iz generacije u generaciju Mercedesove E-Klase navikli smo da Brabus kao jedan od najradikalnijih tunera ove marke ponudi preradu koja će popularnu limuzinu svrstati među najbrže i najsnažnije automobile na svijetu. Istu sudbinu ima i nova E-Klasa.

Brabus je prije zvanične premijere na sajmu automobila u Frankfurtu virtuelno predstavio ograničenu seriju svoje prerade Mercedes-Benz E klase. Za osnovu je tako poslužila posljednja generacija E-Klase, preciznije W212, koja je pretrpjela dramatičnu transformaciju.

Temelj svega je naravno brutalno snažan motor, što je uvijek polazna tačka na projektima Brabusa. Ovaj put riječ je o 6-litarskom V12 motoru kojem je radna zapremina povećana na 6,3 litra, što je uz pomoć prednabijanja zraka obezbjedilo fascinantne performanse. Iz Brabusa nisu htjeli otkrivati posebne detalje, ali kao glavne poteze uz povećanje zapremine navode i novi izduvni sistem, novu upravljački elektroniku motora i posebno konstruisan usisni sklop. Nakon svih zahvata E Klasa, ili Crni baron kako su joj u Brabusu dali ime, dobila je motor sa divljih 800 KS i čak 1.420 Nm okretnog momenta. O sili koju oslobađa ovaj motor dovoljno govori da su iz bezbjednosnih razloga u Brabusu obrtni moment morali ipak ograničiti na "samo" 1.100 Nm.

Da bi se ova količina snage koliko-toliko zauzdala u Brabusu su pripremili i poseban komplet podesivog sportskog ovjesa, nove stabilizatore, kao i vrhunski kočni sklop i 19-inčne naplatke sa gumama 255/35 naprijed i 285/35 nazad. U skladu sa reputacijom Brabusa, neizbježne su bile i estetske odnosno aerodinamičke modifikacije, koje su pobojšale dovod zraka za motor ali i hlađenje kočnica kao i same aerodinamičke karakteristike karoserije. Uz preoblikovan prednji odbojnik, dodatke na pragovima i spojler na poklopcu prtljažnika pažnju definitivno plijeni avangardno rješenje kojim su gotovo u potpunosti pokriveni zadnji točkovi, čime je otpor zraka dramatično smanjen na pri velikim brzinama.

Naravno, ovaj pokrivač za točkove itekako je opravdan, jer Crni baron od 0 do 100 km/h stiže za samo 3,7 sekundi, dok je možda fascinantniji da sprint od 0 do 200 km/h traje svega 9,9 sekundi. Magičnih tri stotine kilometara na sat Brabus E V12 dostiže iz mirovanja nakon 23,9 sekundi, a zastrašujuće zvuči da je maksimalna brzina morala biti elektronski ograničena na 350 km/h. U Brabusu su spremni na zahtjev kupaca i skinuti ovu blokadu, nakon čega je ova E Klasa sposobna doseći i 370 km/h.

Suvišno je napominjati da u unutrašnjosti putnike miluje najskuplja kombinacija kože i plemenitih metala, u preovladavajućoj i prepoznatljivoj crnoj boji, a s obzirom na najavljenu cijenu od 600 hiljada eura svaki element luksuza i perofrmansi u potpunosti je opravdan.