Pravi terenski coupe
0

BMW X6 sa manjkom vrata

Sarajevo-x.com
Ruska tunerska kuća "ArmorTech" se pozabavila izvornom vizijom BMW-ovih dizajnera, pa su njihovu ideju o kupeovskom terencu proveli do kraja, i atraktivnom X6 dali pravi povod da nosi oznaki SAC ili “sport activity coupe”.

Opsežni zahvati na karoserijama nisu nimalo strani "ArmorTechu", ali ovaj put su ipak nivo izrade dodatno podigli i zaiste se ozbiljno pozabavili karoserijom BMW-a X6. Naime, ovaj tuner odlučio je od X6, za koji BMW voli reći da je pravi terenski coupe, napraviti zaista coupe sa samo dvojim bočnim vratima.

Takav zahvat na modernom automobilu kao što je X6 nimalo nije bio jednostavan, ali finalni rezultat pokazuje da su Rusi ovaj put itekako bili na nivou zadatka. Glavni problem i najveći posao bilo je izmještanje B-nosača krova za čak 250 milimetara unazad, a nije bilo jednostavno konstruisati posebna vrata koja su znatno duža od serijskih, kao niti pomjeriti zadnje bočne prozore prema naprijed za 200 milimetara. Finalni rezultat je BMW X6 sa dvojim vratima, koji je tako detaljno izrađen da je vrlo teško povjerovati da takav nije došao i u originalnom izdanju iz fabrike. Također, neosporno je da sam manjkom vrata X6 izgleda znatno komapaktnije i atraktivnije, i tek ovako u punom smislu govori o konceptu sportskog automobila koji je sposoban i za terenske izazove.

Ujedno, sa samo dvojim vratima X6 je i pored prilično raskošnih dimenzija postao prilično nepraktičan i manje upotrebljiv, pa su u "ArmorTechu" barem malo pokušali poboljšati praktičnost ugradnjom potpuno novih prednjih sjedišta koja imaju sistem klizanja i preklapanja i koja omogućavaju lakši ulazak putnika na zadnja sjedišta. Uz ovu opsežnu izmjenu karoserije za kupce kojima samo to nije dovoljno u "ArmorTechu" nude i poboljšanje performansi, a uz izmjene na motoru kupac može dobiti i sportski ovjes, potpuno novi protočni izduvni sistem i visokoperformansne kočnice.

Iako u "Armortechu" ne žele javno objaviti cijenu svojih prerada, jasno je da ustvari tek kupac svojim prohtjevima formira konačni iznos, a svoju poslovnost Rusi ističu i činjenicom da će svoju ponudu učiniti dostupnom širom svijeta.

Vezani članci