OPC u potjeri za RS-om
0

Astra sa 300 KS

Sarajevo-x.com
Nakon što je Ford svojim Focusom RS, snažnim 300 KS, postavio standard za sportske kompakte, očito je da će i svi ostali proizvođači poći istim putem. Jedan od prvih bit će Opel, pa je tako najavljeni skori dolazak OPC-verzije nove generacije Astre.

Naravno, većina detalja vezano za nove Astre OPC se još uvijek bazira na nezvaničnim izvorima i špekulacijama, ali je sigurno da će najsnažnija Astra biti pogonjena dvolitarskim četverocilindarskim benzinskim motorom, koji, zahvaljujući kapacitetnom prednabijanju usisanog zraka, proizvodi punih 304 KS.

Iako je ova količina snage donedavno bila nezamisliva u kompaktnim gradskim automobilima, pogotovo u kombinaciji sa prednjim pogonom, očito je da inovacije u razvoju motora ali i veliki napredak tehnologije ovjesa i prijenosa obrtnog momenta omogućavaju značajno pomijeranje granica među popularnim “hot hatchevima”.

Tako će nova Astra OPC od prethodnice, koja se i nije posebno proslavila zbog nedovoljno dinamičnog ovjesa i nedovoljne kontrole snage na pogonskim točkovima, biti snažnija za 64 KS, pa, iako je riječ o značajnoj razlici, u Opelu ostaju vjerni prednjem pogonu.

Slično kao što je uradio i Renault sa Meganeom 250, ali Ford sa Focusom RS, Opel namjerava višak obrtnog momenta na pogonskim točkovima nadzirati elektronski upravljanim diferencijalom, što bi trebalo anulirati negativne efekte kao što je proklizavanje i podupravljanje.

Nova Opel Astra OPC se u prodajnim salonima očekuje tek krajem 2011. godine, a uz snažan motor i sportski ovjes, podrazumijeva se da će dobiti i neizbježne sportske detalje, poput posebno dizajniranog kompleta aerodinamičkih dodataka i proširenja, ali i većih i atraktivnijih naplataka.