Tuning
0

Alfa 147 GTA Autodelta

Klix.ba
Zamišljate li kompaktni automobil za ugodan smještaj četiri osobe, sa performansama i snagom ravnim Porscheu 911, a cijenom ipak mnogo nižom od BMW-a M3?

Radi se o Alfi Romeo 147 GTA 3.7 Autodelta koja je sposobna razviti maksimalnu brzinu od čak 280 km/h!

Autodelta je dizajnerska i tunerska kuća sa sjedištem u Londonu, i nedavno su svjetu predstavili svoju zadnju ali i najsnažniju kreaciju.

S obzirom da je Autodelta dobila epitet tvorničkog tunera Alfi, kao što je to AMG kod Mercedesa ili M odsjek kod BMW-a, ovaj uradak je potpuno na visini zadatka.

Autodelta je za ovaj automobil upotrijebila serijski 3.2 litreni V6 iz GTA modela, te je prvi zahvat bio povećavanje zapremine na čak 3.750 ccm, koji svoju novu snagu sada oslobađa oko visokih 7.300 okr/min.

Za ovakvo srce je bio neophodan i novi sistem usisa i ispuha zraka, te su za to zadužena četiri topa od nehrđajućeg čelika odzada, i novi usisnici naprijed.

Performanse ovog temeljito obrađenog motora su zaista impresivne. Snaga od 333 KS se postiže pri pomenutih 7.300 okr/min, a okretni moment 325 Nm pri 4.700 okr/min, iako motor ne prestaje gristi sve do visokih 8.000okr/min.

U tuning paket Autodelte je dodan i ograničeni slip diferencijal, koji pomaže mijenjaču sa ojačanim kvačilom da što kvalitetnije prenesu snagu koje očito ima u izobilju.

Za konačni kontakt i prenos te snage brinu se unikatne 7.5 x 18 inčne felge od lake legure sa montiranim gumama dimenzija 225/40.

Naravno i ovjes je prošao kroz proces detaljnog poboljšavanja sa podesivim amortizerima, krućim oprugama i rekalibriranom geometrijom što je bilo sasvim dovoljno za vrhunsko ponašanje u svim situacijama, pogotovo uzme li se u obzir da je serijski ovjes na 147-ici jedan od boljih na tržištu, ako ne i najbolji.

Nezaobilazno je bilo i poboljšavanje kočnica, a postignuto je ugradnjom zračenih diskova sa kočionim oblogama od specijalne smjese.

Autodeltin vlastiti studio za styling Creativestudio, je podario ionako prelijepoj i atraktivnoj karoseriji još agresivniji i upadljiviji izgled, a najupadljiviji je novi poklopac sa otvorima za zrak kao i prednji otvori u novom odbojniku koji stilistički ne odskače od originalnog Alfinog dizajna ali zrači mnogo većom agresivnošću.

Autodelta 147 GTA je striktno automobil koji se radi po narudžbi, te će svaki imati posebnu tablicu sa serijskim brojem, a cijena u Velikoj Britaniji će se kretati oko 39 234 funti.