Tuning
53

AC Schnitzer predstavio BMW 150d sa 400 KS

Klix.ba
Jedan od najatraktivnijih modela koji je izložen na Sajmu dorađenih automobila u Essenu bez sumnje je BMW Serije 1 koji pokreće turbodizelski motor "posuđen" iz modela M550d.

Nakon nedavno predstavljene kreacije tuning kompanije BBM Motorsport, kada su u BMW Serije 3 instalirali motor iz modela Serije 5 (M550d), na sličan korak odlučili su se i u renomiranoj njemačkoj tuning kompaniji AC Schnitzer u kojoj se već nekoliko decenija uspješno "igraju" sa BMW automobilima. U Schnitzeru su razmišljali još radikalnije, jer su spomenuti motor "ugurali" u karoseriju BMW-a Serije 1.

Standardna specifikacija motora očigledno nije bila dovoljno impresivna, pa je u "laboratoriji" Schnitzera trolitarski dizelski 6-cilindarski tri-turbo dodatno pojačan sa 381 na 400 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta porasla je sa 740 na 800 Nm.

S dodatnim konjskim snagama Schnitzerova dizelska "Jedinica", čija je zvanična oznaka 150d, od 0 do 100 km/h stići će nakon 4,5 sekundi, a od 80 do 180 km/h potrebno joj je samo 7,9 sekundi.

Da se u ovom slučaju ne radi o standardnom BMW-u 1 vidljivo je i na skladnoj trovratnoj karoseriji za koju su u Schnitzeru pripremili novi prednji spojler, karbonska kućišta vanjskih retrovizora i zadnji spojler na vrhu trećih vrata. Kupcima se nude različite aluminijske felge promjera od 18 do 20 inča, a na izloženom primjerku su 20-inčne felge na kojima su gume širine 235 (naprijed) i 300 milimetara (nazad).

Ukupnom vizuelnom utisku dodatno doprinosi niža silueta automobila (kraće opruge) i novi završeci izmijenjenog izduvnog sistema. Schnitzer je za unutrašnjost automobila pripremio nove tepihe, aluminijske papučice i drugačiju ručicu mjenjača.

Vezani članci