auto
24

Tucson najsigurniji SUV u segmentu prema Euro NCAP testu

Klix.ba
Novi Hyundai Tucson osvojio je maksimalnih pet zvjezdica od strane Nezavisne automobilske organizacije Euro NCAP. “Rezultati Euro NCAP testa su još jedan dokaz da kvalitet i sigurnost su glavne karakteristike naših vozila”, rekao je Thomas Schmid, glavni operativni šef Hyundai Motor Europe.

Novi Tucson nudi brojne sisteme pasivne i aktivne tehnologije, a ovaj test dolazi kao potvrda njegove sigurnosti. Tucson pored sistema održavanja vozila u traci ima mnogobrojne sigurnosne dodatke koji minimiziraju mogućnost nesreće, a neki od njih su samostalno kočenje u hitnim slučajevima koje automatski uključuje kočni sistem kad je otkriven objekt (pješak ili drugo vozilo) ispred vozila. Također, tu su i LKAS sistem (sistem za zadržavanje vozila između linija), sistem za detekciju mrtvog ugla, te SLIF - sistem koji omogućava vozaču informacije o maksimalnoj dozvoljenoj brzini, signalizira i podsjeća vozača na maksimalnu dozvoljenu brzinu.

Za povećanu sigurnost pješaka, novi Tucson je opremljen sa sistemom aktivnog poklopca motora. Ovaj sistem podiže poklopac motora u svrhu ublažavanja udara prilikom sudara sa pješacima i biciklistima.

Karoserija Tucsona je pojačana sa visoko napregnutim čelikom za 30% što povećava čvrstoću, te pruža veći otpor prilikom udara.

Novi Tucson se dokazuje kao odličan spoj tehnologije, komfora i sigurnosnih dodataka, te namjerava nastaviti Hyundaijev uspješan niz SUV modela, čemu u prilog ide činjenica da je Hyundai u Evropi prodao preko 1,2 miliona SUV modela.