auto
3

Trkaći Volvo S60 V8 debitirao u Sidneju

Klix.ba
Volvo Polestar Racing, predstavio je 650 KS jako trkaće izdanje Volva S60, s kojim će nastupati u 2014 V8 Supercar šampionatu, a prva vožnja obavljena je pod policijskom pratnjom preko čuvenog mosta iznad luke Sidnej.

„Ovo je značajan dan. Polestar je globalni performance i motorsport partner Volva još od 1996. godine, a rezultat su uspješni nastupi u svjetskom, evropskom i skandinavskom touring car šampionatu. Pred nama je novi zajednički izazov - sjajni V8 Supercar šampionat.“ - izjavio je Christian Dahl, vlasnik kompanije Polestar.

Otkrivanju automobila su pored Christiana Dahla, prisustvovali i Matt Braid, direktor kompanije Volvo Car Australia, šef GRM tima Garry Rogers, te vozači Scott McLaughlin i Robert Dahlgren.

„Ovo je istorijski dan za Volvo Car Australia. Kao prvi proizvođač luksuznih automobila, koji u V8 Supercars šampionat ulazi sa tvorničkim timom, oduševljeni smo što će se naš Volvo S60 takmičiti u najjačem touring šampionatu, te tako ojačati svijest australijske javnosti o modelu S60, kao i samom Volvu.“ - izjavio je Matt Braid

Korištenjem Volvo, Polestar i GRM resursa, Volvo Polestar Racing S60 V8 Supercar je dizajniran prema V8 Supercars „automobil za budućnost“ regulativama. Te regulative uključuju 18-inčne točkove, transaxle mjenjač i nezavisan stražnji ovjes.

„Ovo je unikatan trkaći automobil, istovremeno i izazovan i zabavan za vožnju. Izuzetno je snažan i zahtijeva poštovanje. Veselim se startu sezone u Adelaidu, gdje ću se susresti sa najvećim izazovom moje trkaće karijere.“ - izjavio je Dahlgren.

Volvo Car Australia ima bogatu motorsport tradiciju, koja datira još od 60-tih godina prošlog stoljeća i uključuje vrijedna dostugnuća, kao što je šampionska titula u australijskom touring car šampionatu iz 1986. godine sa modelom Volvo 240T, kojeg je vozio Robbie Francevic ili pobjeda u najpoznatijoj utrci u Australiji - Bathurst 1000 i to 1998. godine sa modelom Volvo S40, kojeg su vozili Jim Richards i Rickard Rydell. Neka od najvećih australijskih imena motorsporta, kao što su John Bowe i Peter Brock svoj su uspjeh postigli upravo u Volvu.

„Pohvalio bih sve članove GRM tima, koji su posljednjih 12 mjeseci naporno radili na razvoju ovog automobila i istovremeno učestvovali u 2013 V8 Supercar šampionatu. Ovo je sjajna ekipa i jedva čekamo start sezone.“ - izjavio je Garry Rogers.

Obzirom da se prva Clipsal 500 utrka vozi krajem februara, nema mnogo vremena za testiranja, a zvanični testni dan bit će održan 15. februara u Sydney Motorsport Parku.

Volvo S60 V8 Supercar tehničke informacije

Vozilo: Volvo S60 Motor: Modificirani Volvo B8444S Transmisija: Control Albins ST6 6-stepeni sekvencijalni Transaxle mjenjač Prednji ovjes: Dvostruka ramena, podesivi amortizeri i podesivi stabilizator Zadnji ovjes: Nezavisan ovjes, podesivi amortizeri i podesivi stabilizator Prednje kočnice: AP Racing čeljusti sa 6 klipova, 395mm ventilisani diskovi Stražnje kočnice: AP Racing čeljusti sa 4 klipa, 355mm ventilisani diskovi Točovi: Control Rimstock 18” x 11” kovani aluminij Gume: Dunlop Masa: 1.410 kg (uključujući vozača) Maksimalna brzina: preko 298 km/h

0-100 km/h: 3.2 sekunde Amortizeri: Öhlins TTX Elektronika: MoTec ECU i Data Logging sistem

Informacija o motoru Blok: Modificirani Volvo B8444S, 60 stepeni alu. cilindarski blok Provrt x Hod: 95.5 x 87.1 Zapremina: 4989cc Kompresija: 10:1 Snaga: 650 KS (procjenjeno) Maksimalni broj obrtaja: 7.500 o/min Gorivo: E85 Ubrizgavanje: Jedan injektor po cilindru, pritisak ubrizgavanja: 5.5 bar