auto
0

Trijumfalan povratak General Motorsa na svjetske berze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći američki proizvođač vozila General Motors (GM), koji se prije gotovo dvije godine našao pred bankrotom, vraća se na svjetske berze, po svemu sudeći "na velika vrata", uspješnim startom incijalne prodaje hartija od vrijednosti (IPO), kojom bi trebalo da se prikupi više od 20 milijardi dolara.

Ta sredstva su nekada najvećem proizvođaču automobila na svijetu potrebna za otplatu 50 milijardi dolara pomoći dobijene od američke vlade u okviru plana spasavanja.

Inicijalna ponuda više od 220 miliona akcija na berzama u New Yorku i Torontu, najveća je u historiji SAD-a, a interesovanje za njih uveliko prevazilazi očekivanja, pokazao je prvi dan razmjene hartija od vrijednosti na Wall Streetu.

Nakon otvaranja berze u četvrtak, početna vrijednost dionica bila je 35 dolara, oko šest posto više nego što je bila njena početna vrijednost ponuđena u IPO od 33 dolara, da bi kasnije nešto smanjena, ali se u toku dana kretala između 33,89 do 35,99 dolara.

Kompanijama koje su jednom bankrotirale obično je potrebno do pet godina da se pojave na berzi, ali je GM neobično brzo uspio da se vrati na tržište hartija do vrijednosti, zahvaljujući uspješnoj prodaji novih modela i mjerama štednje.

Automobilski gigant iz Michigana, poslije gubitaka koji su prelazili 88 milijardi dolara, nalazi se na putu oporavka, tako da ne čudi ogromno interesovanje za njegove dionice, ocjenjuju analitičari.

Ukoliko se sve ponuđene akcije prodaju, udio američke vlade u GM će se smanjiti sa sadašnjih 61 na 33 posto.

GM je ponovo postao javna kompanija, poslije 17 mjeseci pošto je proglasio bankrot i dobio 50 milijardi dolara pomoći američke administracije. Njegova inicijalna ponuda hartija od vrijednosti najveća je u historiji SAD-a, zbog toga što kompanija prvi put u posljednjih šest godina ostvaruje profit.

  • Pred nama je nova odgovornost. Ponovo smo javna kompanija i imamo obavezu da se pokažemo, a znamo da to možemo, poručio je izvršni direktor GM Dan Ackerson, prenosi Glas Amerike.

GM je na sajmu automobila u Los Angelesu predstavio svoje nove modele, a kupci kojima robna marka GM nekada nije padala na pamet, sada su spremni da mu daju šansu.

  • Bili su nestabilna kompanija i bila bih zabrinuta da investiram u njih, a sada sam tu i kupujem, znači nisam zabrinuta, kaže kupac Cathleen Cimberly.

Samo od prodaje dionica u četvrtak, vlada će zaraditi više od 13 milijardi dolara, a prodaja će se nastaviti i narednih godina.

Američki predsjednik Barack Obama izdao je saopćenje u vezi s GM u kome se navodi da je podrška američkoj autoindustriji zahtijevala teške odluke, ali da joj je na kraju pomogla da opstane.

  • Američki poreski obveznici sada su u poziciji da dobiju više nego nego što je moja administracija uložila u GM, kazao je Obama novinarima u četvrtak navečer u Bijeloj kući.

U nezavisnoj studiji objavljenoj ranije ove sedmice procjenjuje se da je vladin program pomoći sačuvao gotovo milion i po radnih mjesta.