auto
0

Toyota za mlade

Sarajevo-X
Ponudu svojih SUV vozila Toyota će od sljedeće godine nadopuniti još jednim atraktivnim modelom, FJ Cruiser-om.

Prije dvije godine Toyota je prikazala konceptnu verziju FJ Cruiser, a kako su reakcije publike bile dobre, projekt je dobio zeleno svijetlo za serijsku proizvodnju.

Ideja za ovakvim vozilom je došla iz istorije, a uzor je bio Landcruiser FJ 40 iz davne 1960. godine. S njega su pokupljene neke dizajnerske smjernice, a da je ovaj model predviđen za mlađe ljude vidi se i po neobičnom izgledu, zahvaljujući kojem ova Toyota izgleda kao velika igračka.

Kako je dizajniran za mlade, u skladu s tim je trebala biti i cijena, koja za sada nije poznata, ali iz Toyote naglašavaju da će biti iznenađujuće niska. Da bi se to postiglo, na razvoj se nije smjelo ulagati previše, pa je tehnika pokupljena sa drugih modela, večina osnovnih djelova dolazi od 4Runnera-a i nekih 4x4 Pick-Up vozila sa USA tržišta.

Sve je to upakovano u zanimljivu karoseriju impozantnih dimenzija (d/š/v - 4,51/1,90/1,80 m), pri ćemu se jako pazilo na dobar offroad karakter vozila, o čemu najbolje svjedoči rastojanje od tla od 24 cm. Kada tek dođe na tržište, samo jedan motor će biti u ponudi i to benzinski 4.0 V6 sa 245 "konja" te 382 Nm obrtnog momenta. Snaga će se do točkova prenositi 6 stepenim manuelnim ili 5 stepenim automatskim mjenjačem. Osnovna verzija će imati pogon samo na zadnju osovinu uz pomoć samoblokirajućeg diferencijala, dok će skuplja verzija dolaziti uz pogon na sva 4 točka.

Od sigurnosne opreme tu je potpuni paket zračnih jastuka, a da oni ne bi zatrebali, brine se gomila elektronskih pomagala skrivenih iza kratica ABS, EBD, TRAC i VSC. Unutrašnjost FJ modela će biti slična vanjskom izgledu, ali u mnogo blažem stilu. Popis serijske opreme je dugačak, a nabrojat ćemo samo značajniju opremu, gdje spadaju 17-colne alu felge, klima, radio sa CD-om... Početak prodaje ovog modela najavljen je za 2006. godinu, kada Toyota planira prodati 40000 primjeraka i to na USA tržištu. O slanju ovoga modela i u Evropu, iz Toyote se još nisu izjasnili, što znači da se to još uvijek razmatra.

B. K.