auto
0

Toyota suspendovala prodaju svojih vozila u Iranu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski proizvođač automobila kompanija "Toyota Motor" saopštila je danas da suspenduje izvoz vozila u Iran u skladu sa međunarodnim sankcijama uvedenim nakon što je Teheran nastavio da razvija kontraverzni nuklearni program.

"Prekinuli smo izvoz ka Iranu uzimajući u obzir međunarodnu situaciju", navodi se u saopštenju kompanije.

Ovakvu odluku mogle bi da primene i druge japanske kompanije. 

"Kompanija 'Toyota' ne bi mogla izbjeći negativne posljedice u SAD , ukoliko bi nastavila izvoz u Iranu", prenosi ekonomski dnevnik "Nikkei". 

Prema istom izvoru, posljednja isporuka Toyotinih automobila u Iranu obavljena je u maju.

Iransko tržište ne prestavlja važan segment poslovanja kompanije "Toyota", jer se godišnje u ovoj zemlji proda nekoliko stotina ili hiljada automobila.

U 2008. godini prodato je 4.000 vozila, 2009. 250, a tokom pet mjeseci ove godine 220. 
Vijeće sigurnosti UN usvojio je 9. juna četvrti paket sankcija kako bi primorao Iran da odustane od razvijanja programa obogaćivanja uranijuma, jer Zapad strahuje da ova zemlja taj program koristi za proizvodnju atomske bombe iako to Teheran odbacuje. 

SAD, EU, Kanada, Australija i Japan su na osnovu odluka UN uvele dodatne sankcije, dok Rusija i Kina žele da to ostane u okviru UN.

Ove dodatne odredbe odnose se posebno na spriječavanje investicija i transfer tehnologija zapadnih kompanija ka Iranu u domenu prerade.