auto
7

Toyota slavi 50. godišnjicu Corolle, najprodavanijeg automobila na svijetu

Klix.ba
Kompanija Toyota slavi 50. godišnjicu svog najprodavanijeg modela i ujedno najprodavanijeg automobila na svijetu, besmrtne Corolle.

Corolla je prvi put predstavljena u Japanu 1966. godine, a dosad je prodano više od 44 miliona automobila širom svijeta. Dizajnirana je tako da bude "narodni automobil", a imala je prostranu unutrašnjost s odvojenim prednjim sjedštima, mjenjač na podu i prostrano zadnje sjedište. Prvom modelu su bile potrebne samo tri godine da postane najprodavaniji automobil u Japanu, a njegov uspjeh se kasnije proširio i na ostale zemlje širom svijeta.

Samo dvije godine nakon početka prodaje, godišnja proizvodnja Corolle je udvostručena na 1,1 milion automobila, a automobil se proizvodio u novoj fabrici u Takaoki. Izvoz u Sjevernu Ameriku je počeo 1968. godine, a granica od milion prodanih automobila pređena je 1970. godine.

Danas je aktuelna 11. generacija Corolle, a model ima status najprodavanijeg na svijetu od 1997. godine, kada je ukupna prodaja prešla granicu od 22,65 miliona automobila. Trenutno, Toyota prodaje dvije različite verzije Corolle za sjevernoameričko i evropsko tržište, koje imaju pogon na prednje točkove, a nudi se kao sedan.

Nova generacija Corolle nema ništa zajedničko s prvim modelom, šira je i veća, a koristi i mehanički potpuno drugačiju platformu. Volkswagenov model Beetle, popularna Buba, drugi je naprodavaniji model u historiji te je prvi automobil koji je dostigao brojku od 20 miliona prodanih primjeraka. Ovaj automobil je bio gotovo nepromijenjen u periodu od 65 godina. Neki kažu da su promjene toliko male da je moguće postaviti karoseriju iz 1936. godine na šasiju iz 2003. godine i obrnuto.

Toyota je ranije ove godine predstavila Corrolu 50th Anniversary Edition za američko tržište, koja je bazirana na modelu Corolla SE za 2017. godinu.