auto
0

Toyota se vraća u WRC sa Yarisom

Klix.ba
Toyota Motorsport GmbH je najavila svoj povratak u Svjetski reli Šampionat - WRC za sezonu 2017 sa posebno pripremljenim Yarisom.

Posljednji put Toyota se takmičila u WRC-u sada već davne 1999. godine, ali sada su spremni da se vrate u akciju sa posebno pripremljenim Yarisom koji je već završio preliminarni test širom Evrope na asfaltnim i makadamskim ispitima. Toyota planira svoje puno učešće od početka sezone 2017.

WRC Yaris će kao i njegovi konkurenti imati redni četverocilindarski turbo motor zapremine 1.6-litra koji razvija 300 KS pri 6.000 okr/m i 420 Nm obrtnog momenta pri 8.500 okr/min a što se na cestu prenosi pogonom na sve točkove i 6-stepenim sekvencijalnim mjenjačem.

Toyota Yaris u specifikaciji WRC je 3910 mm dug i širok 1820 mm, te se na madu vozi na 17-inčnim točkovima i 18-inčnim na asfaltnim relijima. Zaustavljanje obezbjeđuju 300 milimerski diskovi na makadamu ili 335mm diskovi na asfaltu, dok je takmičarsko kvačilo ZF Sachs.

Toyota Motorsport GmbH iz Kelna u Njemačkoj zadužena je za razvoj WRC Yarisa, a do sada su ga testirao 27-godišnji Eric Camilli, koji je odabran da učestvuje u programu razvoja junior vozača. Naknadno Yaris će testirati i iskusni vozači Sebastian Lindholm i Stéphane Sarrazin.