auto
0

Toyota prodala više od milion primjeraka Priusa

Sarajevo-x.com
Iz jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila, Toyota Motors, u četvrtak je saopćeno kako je, od izlaska njihovog hibridnog vozila Priusa na tržište, prije više od deset godina, pa sve do kraja aprila 2008., prodano 1.028.000 primjeraka širom svijeta.

Prius, prvo hibridno vozilo na struju i benzin koje je otišlo u masovnu proizvodnju, krajem 1997. godine najprije se našao u prodaji u Japanu, a u drugim zemljama tek 2000. godine.

  1. godine Toyota je u Priusa ugradila napredniji hibridni sistem, a iduće godine se očekuje lansiranje treće generacije ovog modela.

"Vjerujemo da su vozila Prius širom svijeta dala svoj doprinos smanjenju emisija ugljen-dioksida proizvodnjom otprilike 4,5 miliona tona manje CO2 u odnosu na vozila iste klase, sličnih dimenzija i performansi, a koja idu isključivo na benzin," navodi se u zvaničnom saopćenju.

Toyota se nada će nakon 2010. godine uspjeti godišnje prodati najmanje milion primjeraka.

Prošle godine, ova kompanija je uspjela prodati 429.400 hibridnih vozila širom svijeta, što je porast od 37 posto u odnosu na 2006. godinu, a manje od pet posto od ukupne prodaje.

Toyota naravno i dalje ostaje lider u prodaji hibridnih vozila, dok je Honda Motor na dalekom drugom mjestu sa modelom Civic.