auto
0

Toyota prodala više od milion hibridnih vozila širom svijeta

Sarajevo-x.com
Toyota Prius, Foto: AFP
Toyota Prius, Foto: AFP
Iz Toyote je saopćeno u četvrtak da je uspješno prodano više od milion hibridnih vozila širom svijeta, što je izvrstan uspjeh za ovog japanskog proizvođača automobila koji je svjetski lider u proizvodnji "zelenih" automobila.

Toyota Motor je uspjela do kraja maja ukupno prodati 1,047 miliona vozila na benzinski i električni pogon. Gotovo 345.000 hibridnih automobila je prodano u Japanu, dok je ostalih 702.000 hibridnih automobila prodano širom svijeta, stoji u saopćenju ove kompanije.

Prius je svakako najprodavaniji Toyotin hibridni model, sa ukupno 757.600 prodanih modela od 1997. godine kada je i prvi put predstavljen u Japanu. Toyota je tek 2000. godine započela sa prodajom Priusa i u Sjevernoj Americi, Evropi i diljem svijeta. U prošloj godini, prodaja ovog hibridnog vozila je iznosila 40% od ukupne prodaje svih modela hibridnih vozila na području SAD-a.

Toyota nudi još nekoliko modela "zelenih " vozila poput hibridnog Camryja i hibridnih Lexus modela.

Ovaj automobilski gigant je također započeo u Japanu sa prodajom najskupljeg hibridnog vozila, Lexusa LS 600h, čija početna cijena iznosi 124.000 dolara. Tokom ljeta ovaj model će se naći u Toyotinoj ponudi i u drugim zemljama svijeta.

Toyota, inače, svoje hibridne modele proizvodi u Japanu, Kini (od 2005. godine) i Kentuckyju (od 2006. godine).

Potražnja za hibridnim prevoznim sredstvima na plinski i električni pogon naglo je skočila zahvaljujući visokim cijenama nafte i rastućoj zabrinutosti potrošača zbog zagađivanja i globalnog zagrijavanja.