SAD
0

Toyota povlači terence Lexus GX 460

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska korporacija Toyota objavila je u ponedjeljak u SAD-u da povlači luksuzne terence Lexus GX 460, godine proizvodnje 2010., kako bi riješila moguće probleme sa sustavom kontrole stabilnosti, koji mogu dovesti do prevrtanja vozila.

Opoziv se odnosi na oko 9.400 vozila koja su prodana otkako je taj terenac stigao na tržište u decembru 2009.

Američki potrošački magazin "Consumer Reports" prošle sedmice je za Lexus GX 460, proizvodnje 2010., izdao upozorenje "Ne kupuj: sigurnosna opasnost", upozorivši nakon testiranja na jako zanošenje stražnjeg kraja vozila kod naglog skretanja i opasnost od prevrtanja.

Toyota je u saopćenju navela da će ovlašteni servisi ažurirati softver sistema kontrole stabilnosti vozila.

Toyota je već ranije zaustavila prodaju terenca GX 460 i počela testiranja na tom najnovijem modelu svog luksuznog branda Lexus.

Lexus GX 460, terenac sa sedam sjedišta i komforom limuzine visoke klase, u SAD-u se prodavao po cijeni od 52.000 dolara.

Toyota je u ponedjeljak također objavila da je pristala platiti rekordnih 16,4 miliona dolara kazne američkom ministarstvu prometa, zbog kršenja zakonske obaveze da u roku od pet radnih dana obavijesti vlasti o sigurnosnim problemima sa svojim vozilima. Zbog zaglavljivanja papučice gasa i nekontroliranih ubrzanja, Toyota je u SAD-u i svijetu nedavno opozvala oko osam miliona vozila.