Novi problemi s kvalitetom
0

Toyota povlači 1,7 miliona automobila

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski prozivođač automobila "Toyota" povlači gotovo 1,7 miliona automobila širom svijeta. Riječ je o dva različita problema koji mogu dovesti do curenja goriva.

Zvaničnici kompanije "Toyota Motor Corp." najavili su da će povući nekoliko različitih modela, uključujući luksuzne modele IS i GS Lexus u Sjevernoj Americi, kao i model Avensis u Evropi.

Do sada nije bilo nesreća povezanih sa ovim problemom, kažu iz "Toyote". Ali je kompanija primila preko 200 žalbi vlasnika njenih automobila.

Najveći broj vozila pogođenih ovim problemom, njih oko 1,3 miliona, nalazi se u Japanu. Ovo će biti drugi najveći opoziv automobila u historiji zemlje. Radi se o dva različita problema.

Prvi problem se tiče nepravilne ugradnje senzora koji mjeri pritisak goriva. To može uzrokovati popuštanje šarafa zbog vibracija motora, nakon čega može doći do curenja goriva. Problem se javlja i kod 280.000 modela IS i GS Lexus koji su prodani van Japana. Većina, njih 255.000 nalazi se u Sjevernoj Americi, a 10.000 u Evropi. Isti problem imaju i modeli Crown i Mark X koji su prodani u Japanu.

Drugi problem se odnosi na 141.000 modela Avensis koji se nalaze u Evropi. Zbog nepravilne izrade cijevi za dovođenje goriva, lako može doći do pucanja, pri čemu dolazi do curenja. Isti problem ima i šesnaest modela koji su prodani u Japanu, uključujući model Noah, RAV 4 i Wish, javlja "Fox News".