auto
0

Toyota postala vodeći svjetski prodavač vozila u ovoj godini

FENA
Korporacija Toyota Motor postala je vodeći svjetski prodavač automobila u svijetu u prva tri mjeseca ove godine, nadmašujući po prvi put suparničku korporaciju General Motors, saopćio je u utorak japanski proizvođač automobila.

Toyota je prodala 2,348 miliona vozila širom svijeta u kvartalu januar-mart, saopćio je portparol kompanije Satoshi Yamaguchi, nadmašujući 2,26 miliona vozila koje je GM prodao u istom periodu, javio je AP.

Ti rezultati označavaju prvi put da je Toyota porazila GM po globalnim prodajama na kvartalnoj bazi, kazao je on.

Iako te brojke predstavljaju samo rezultate kvartalne prodaje, one su oštar izazov za GM dok se bori za titulu vodećeg svjetskog proizvođača vozila - što se obično zahvaljuje godišnjim proizvodnim brojkama.

Toyota čvrsto napreduje pred GM-om u posljednjim godinama, a analitičari tvrde kako je samo pitanje vremena kada će nadmašiti svog suparnika iz Detroita, koji je zabilježio pad prodaje u Sjedinjenim Državama, iako je vodeći prodavač u Kini, tržištu s neviđenim potencijalima.

Dok se GM bori da zadrži profit smanjenjem radnih mjesta i zatvaranjem tvornica, Toyota se rapidno širi, djelimično zahvaljujući i efikasnosti svojih automobila koji štede gorivo.

U 2006., Toyotina globalna prodaja porasla je za deset posto na 9,018 miliona vozila, dok je GM prodao 9,18 miliona vozila širom svijeta.