auto
0

Toyota najavila svijetlu budućnost kao broj jedan u svijetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska korporacija Toyota Motor u utorak je prognozirala dodatni robusni rast proizvodnje u 2008., nakon što je u ovoj godini nadmašila američkog suparnika General Motors kako bi postala vodeći svjetski proizvođač automobila.

Snažan rast na tržištima u ekspanziji kao što su Kina, Rusija i Brazil pomoći će povećanju prodaje vozila za pet posto u idućoj godini, usprkos očekivanom slabom nastupu u Sjedinjenim Državama zbog usporene ekonomije, saaopćila je Toyota.

Japanski div autoindustrije objavio je kako očekuje da će prodati 9,85 miliona vozila u idućoj godini, što predstavlja rast s ranije ciljne cifre od 9,8 miliona.

"Zbog američkih problema s prodajama kuća i kreditnom krizom očekujemo da to tržište bude na istom nivou kao i ove godine", izjavio je predsjednik Toyote Kacuaki Watanabe.

U Japanu se "očekuje da tržište ostane na prilično slabom nivou", dodao je on.

S druge strane, očekuje se da prodaje na brzorastućim tržištima kao što su Kina, Brazil i Rusija pokaže nastavak solidnog rasta, izjavio je on novinarima.

"Toyota namjerava osnažiti svoju proizvodnu strukturu u tim zemljama u ekspanziji", izjavio je on na tradicionalnoj konferenciji za novinare krajem godine u sjedištu automobiloskog diva u prefekturi Aichi u centralnom Japanu.

Toyota procjenjuje da će njene globalne prodaje porasti za šest posto s 9,36 miliona u 2007., uključujuči i proizvođača kamiona u njenom sastavu Hino Motors Ltd i manjeg specijaliziranog autoproizvođača Daihatsu Motor Co.

General Motors, koji ne daje prognoze prodaje, bio je sedam decenija najbolji prodavač automobila s rekordom svih svremena od 9,55 miliona prodatih vozila u 1978.

Kompanija je, međutim, zatvorila nekoliko tvornica i ukinula je desetke hiljada radnih mjesta u pokušaju da preokrene loš nastup, uključujući i rekordni gubitak od 39 milijardi dolara u trećem kvartalu 2007.

Toyota je bila rame uz rame s GM-om u prodajama u tekućoj godini i još je nejasno koja će kompanija završiti 2007. kao vodeći svjetski prodavač automobila.

U proizvodnim terminima već je gotovo izvjesno da će Toyota preoteti krunu GM-a kao svjetskog broja jedan u 2007.

Toyota je saopćila kako očekuje proizvodnju od 9,51 miliona vozila u ovoj godini, dok GM očekuje da proizvede 9,259 miliona dok se podvragava velikom restrukturiranju.